Мало хто знає: що потрібно зробити в садку та на городі просто зараз, щоб слимаки та равлики не зіпсували майбутній урожай

Повільні і такі беззахисні на вигляд слимаки – це страшна сила. Вони здатні зіпсувати ваш урожай, строщивши і молоденькі саджанці, і дорослі кущі та дерева, і плоди. Боротися з ними непросто. І починати слід вже сьогодні.

Яку шкоду роблять слимаки

Вам не вдавалося жодного разі на грядці чи в садку спіймати слимаків на гарячому? Ще не означає, що їх немає. Вони точно є, якщо на листочках чи ґрунті ви бачили сріблясті  слизові сліди. Або якщо ранком раптом виявляли, що листя на вашому розкішному кущі смородини у дірках, а молоденьку капусту щось прогризло наскрізь.

Слимаки бояться тільки дуже пахучих рослин – часник, цибулю, розмарин, щавель. Їх вони обходять подалі. Все інші їдять без розбору – листя, коріння і плоди.

Де живуть слимаки

Взимку харчуватися слимакам нічим, тому вони ховаються. Але коли починаю тепліти – у кінці зими та на початку весни – активізуються.

Здавалося б, зелені ще немає. Зате є опале листя, компост, неприбране восени сміття на городі та в саду, які після танення снігу або дощів починають гнити. Для слимаків гнилі органічні речовини – така сама смакота, як і молоді листочки винограду чи квітів. А ще їм подобається вологий ґрунт. Тож купка листя цілком ймовірно може бути домівкою для молюсків.

Як позбутися слимаків

Експерти вже зараз радять прибрати все те, що може слугувати притулком для слимаків – сміття, зрізані гілки, мульчу.

Якщо полюбляєте грейпфрут, не викидайте шкірку – розкладіть її на клумбах, в саду, на грядці. Зробіть це на ніч, а рано вранці перевірте – під ними можуть бути слизняки.

Ще в якості пасток можна використовувати мілкі (наприклад, блюдця) ємності з пивом чи кефіром.

Але це тільки початок великої боротьби з молюсками. Далі буде.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист