Чи безпечно для здоров’я їсти яйце, в якого тріснула шкаралупа

Кожна господиня з цим стикалася: вже дома, розбираючи пакети з продуктами, виявляла, що не всі яйця цілі. Що робити – викинути чи використати? З цим питанням варто розібратися раз і назавжди.

З огляду на ціни викидати яйця не підіймається рука. Експерти зі здорового харчування теж радять не поспішати.

По-перше, придивіться, яка тріщина. Якщо пошкоджена тільки шкаралупа, це не так страшно. Якщо й мембрана – плівка під шкаралупою, в якій яйце знаходиться, як у торбинці, – це вже гірше. Мембрана захищає яйце від проникнення хвороботворних бактерій. Зокрема, від сальмонелли.

По-друге, має значення, які у вас плани на пошкоджене яйце. Вживати його в сирому вигляді однозначно не можна (попри перестороги лікарів дехто продовжує пити сирі магазинні яйця, ризикуючи заразитися сальмонельозом). Але прилаштувати його з користю можна. Наприклад, посмажити чи зварити (якщо мембрана ціла). Або ж використати у випічці. Якщо підозрюєте, що воно тріснуло давно і в нього не тільки потрапили  мікроби, а й активно розмножились, краще від нього відмовитися.

Однак викидати тріснуті яйця на смітник експерти не радять. Краще в компостну купу, оскільки це – джерело кальцію, яке потрібне рослинам. Щоправда, знадобиться вам тільки шкаралупа. Її потрібно добре знезаразити, прогрівши в духовці при високій температурі, і подрібнити до порошкоподібного стану блендером або в кавомолці.

Але краще за все уважно передивитися яйця ще в магазині, щоб не трапилося розбите або з тріщиною, і потім вдома не ламати голову над тим, що з ним робити.

Вас це може зацікавити: Як правильно готувати яйця при підвищеному холестерині

Скільки яєць можна зїсти, щоб не піднімався рівень холестерину

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист