Білок чи жовток: яка частина яйця корисніша і кому її варто обирати

Обидві частини яйця дуже корисні. Проте вони мають задовольняючи різні цілі здоров’я і правильно вписуватися в дієтичне харчування.

Яйця – джерело поживних речовин. Але останнім часом дехто від них відмовляється взагалі, а хтось – тільки від жовтка, враховуючи його негативну «холестеринову» репутацію. Між тим, вчені радять не поспішати з висновками.

Для більшості людей вживання цілих яєць є найкращим способом отримати збалансований вміст білка, корисних жирів, необхідних вітамінів і мінералів.

Якщо немає особливих дієтичних обмежень або обмежень по стану здоров’я, немає потреби вибирати між білком та жовтком. Якщо маєте зробити вибір – даємо підказку.

Кому корисний білок   

Маючи лише 17 ккал в яйці середнього розміру, забезпечує високоякісний білок, необхідний для відновлення, росту та підтримки м’язів.

Не містить холестерину і зовсім мало – жиру, калію, магнію та рибофлавіну.

Але кальцію в ньому у 2 рази більше, ніж у жовтку.

Виходячи з цих характеристик, білок рекомендується вживати людям з високим рівнем холестерину або захворюваннями серця, тим, хто дотримується низькокалорійної або нежирної дієти. А також спортсменам та бодібілдерам, які зосереджуються на споживанні білка без додавання жирів.

Кому корисний жовток

Жовток – це не тільки 55 ккал і близько 185 мл холестерину, які приносять організму виключно шкоду. Саме він містить більшу частину поживних речовин яйця. А саме:

● жиророзчинні вітаміни (A, D, E та K);

● холін. Він відіграє ключову роль у функціонуванні нервової системи, мозку та печінки. Зокрема, мозок і центральна нервова система потребують холіну для регулювання пам’яті, настрою, серцебиття, синтезу ДНК, виведення холестерину з печінки тощо;

● залізо. Його в 15 разів більше, ніж у білку;

● ненасичені жирні кислоти, зокрема омега-3. Вони необхідні для здоров’я серця та загального самопочуття;

● антиоксиданти. Лютеїн і зеаксантин сприяють здоров’ю очей і можуть зменшити ризик вікової дегенерації жовтої плями;

● вітамін D. Підтримує засвоєння кальцію, необхідного для зміцнення  кісток і зубів;

● вітаміни групи B. Допомагають перетворювати їжу в енергію та підтримують метаболічні процеси.

Харчовий профіль яєчного жовтка підходить людям, які шукають їжу з високим вмістом поживних речовин, стурбовані покращенням здоров’я мозку, очей та кісток.

Останні дослідження показують, що навіть для людей з підвищеним рівнем холестерину жовтки не несуть небезпеки, якщо знати міру (не більше 2 яєць на день). Оскільки вплив на нього має не харчовий холестерин, а трансжири та насичені жири.

Вас це може зацікавити: Чи безпечно для здоровя їсти яйце, в якого тріснула шкаралупа

Як правильно готувати яйця при підвищеному холестерині

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист