Ефективність антисептиків залежить від різних факторів. Тому деякі мікроорганізми вони можуть нейтралізувати тільки частково, а проти інших взагалі безсилі.
Більшість засобів для дезінфекції рук містять близько 60% спирту. Цього цілком достатньо, щоб знезаразити мікроби та віруси з ліпідними мембранами (зокрема, вірус SARS-CoV-2). Спирт просто розчиняє їхню зовнішню оболонку і руйнує їх.
Але не всі мікроорганізми бояться антисептика. У деяких ліпідна мембрана відсутня. Або є захисні стінки з інших речовин, таких як полісахариди (у бактерій) або білки (у деяких вірусів).
Саме тому паралельно з використанням дезінфекторів експерти закликають не нехтувати старим перевіреним методом захисту від мікроорганізмів: ретельно мити руки з милом. Це збільшить шанси уникнути зараження такими неприємними інфекціями, які перераховані нижче.
● Сальмонела. Викликає серйозні шлунково-кишкові інфекції та зазвичай передається через неправильне поводження з харчовими продуктами або контакт із зараженими матеріалами.
● Норовіруси. Вони дуже активізувалися останнім часом. Викликають гастроентерит і легко передаються через контакт із забрудненими руками. Норовіруси не мають ліпідної мембрани, тому антисептики проти них безсилі.
● Риновіруси. Це вони провокують застуду. Марно сподіватися, що дезінфікуючі засоби вас захистять від них – риновіруси стійкі до спиртових розчинів.
● Вірус папіломи людини (ВПЛ). Як правило, ця інфекція передається статевим шляхом, а в цьому випадку скористатися антисептиками не вийде навіть при великому бажанні. Презерватив – єдиний спосіб захисту.
● Герпес. Спиртовий розчин не тільки не допоможе позбутися герпесу, а й ускладнить ситуацію. Якщо його нанести на вже інфіковану ділянку, може призвести до пошкодження шкіри.
● Стафілокок. У деяких випадках його можна нейтралізувати антисептиком, але він не завжди ефективний. Якщо бактерія утворила біоплівку, яка робить її більш стійкою, спиртові розчини через неї не проб’ються.
Вас це може зацікавити: Названо найнебезпечніші бактерії в світі
Експерт пояснив, як уникнути розповсюдження бактерій на кухні