Найбільше випробування для тих, хто намагається дотриматися правил харчування під час Великого посту – відмова від солодощів. Але насправді все зовсім не так критично, як здається. Просто потрібно знати, що можна їсти, а що – ні.
Суть харчування в піст – уникати продуктів тваринного походження, серед яких і складові солодощів та випічки – масло, молоко і яйця. Проте є альтернативні варіанти смаколиків, у яких усі ці інгредієнти відсутні.
Зефір. Він може бути двох варіантів: з агар-агару або пектину і фруктового пюре або на основі яєчного білка і желатину. Звичайно ж, другий варіант у піст не підходить для вживання. А от перший – на здоров’я!
Чорний шоколад. Так, на відміну від молочного в ньому немає нічого такого, що для осіб, які постяться, табу. Одна умова: вміст какао-бобів повинен бути щонайменше 55%.
Халва. Вона може містити яєчні білки, але можна обійтися й без них – це повинно зазначатися у переліку інгредієнтів. Усі інші – рослинного походження: перетерті ядра горіхів або насіння, мед, карамельна маса. Виключенням з правила є халва у шоколадній глазурі. До її складу точно входять продукти тваринного походження.
Мармелад. Його виготовляють з фруктового або ягідного пюре чи соку, цукру й загусника – желатину, пектину або агар-агару. Тим, хто поститься, потрібно вибирати без желатину – це продукт тваринного походження.
Рахат лукум. Асортимент цих турецьки солодощів дуже великий. Забезпечують його різноманатні добавки. А поєднує всі види рахат лукуму те, що вони виготовляються з крохмалю, цукру, фруктового або ягідного соку.
Козинаки. Насіння або подрібнені обсмажені горіхи та мед чи сироп – все, що потрібно для виготовлення козинаків. Фахівці з правильного харчування радять їсти їх не тільки під час посту: в них багато поживних речовин, які надовго дають заряд бадьорості і просто позитивно впливають на організм.
Пастила. По факту це висушене фруктово-ягідне пюре. У класичному рецепті до нього додається збитий білок. Але зробити смачну пастилу прекрасно можна й без нього.
Мед і варення. Ніяких засторог у споживання цих продуктів стовідсотково тваринного походження не існує. Головне, не забувати, що в них високий глікемічний індекс. Декому вони протипоказані за станом здоров’я.
Сухофрукти. Їх можна додавати в кашу або їсти просто так. Курага, фініки, родзинки, інжир, сушені яблука, вишні, ківі, манго мають свій природній цукор. От тільки слід зважувати на те, що вони дуже калорійні – у 4-5 разів перевищують за вмістом калорій свіжі фрукти.
Вас це може зацікавити: Ось що насправді відбувається з нашим організмом, якщо тримати Великий піст
Усього 30 грамів цих солодощів зможуть розчинити холестеринові бляшки в судинах