Смачна, але дуже солодка, тому не корисна – так думає про халву багато хто. Дійсно, солодка, і тому декому не підходить. Але загалом в її корисності не варто сумніватися ні на хвилину – ці східні солодощі здатні навіть знижувати ризик інфаркту.
Що таке халва
Основна складова халви – горіхи (різні: арахіс, мигдаль, фісташки, волоський горіх) або насіння – соняшникове чи кунжутне.
Їх підсмажують – так, щоб залишалося не більше 2% вологи, перетирають на білкову масу. Далі додають підсолоджувачі (цукор, патоку чи мед), піноутворювач (корінь солодки, алтея або яєчний білок) і смакові добавки – какао, ванілін, родзинки. Потім отриману рідку масу довго й повільно вимішують. Поступово вона карамелізується, підсихає – і ось готовий продукт!
У чому користь
Халва містить кальцій, магній, залізо, фосфор, фолієву кислоту, рибофлавіни, ніацин, харчові волокна і мальтозу.
Враховуючи її білкову «історію», білків у її складі майже стільки, як у м’ясі. Але м’ясо, як відомо, провокує підвищення рівня поганого холестерину. Халва – ні, тому містить тільки ненасичені жири.
Лікарі кажуть, що після тривалої хвороби халва допомагає відновити сили. Вона зміцнює імунітет, знижує ризик інфаркту та інсульту, нормалізує травлення, знижує артеріальний тиск, розширює судини головного мозку, розчиняє холестеринові бляшки, запобігає утворенню тромбів, активує кишкову перистальтику. Також заспокоює нерви і підвищує адаптивність до стресу, зміцнює кістки, нігті, зуби.
З огляду на це можна однією халвою харчуватися. Однак вона дуже калорійна (550ккал/100 г). Тому дієтологи рекомендують вживати не більше 30 г щодня.
Друга сторона медалі
Попри беззаперечну користь, мінуси у східних солодощів теж є.
Халву варто дуже дозовано вживати людям із зайвою вагою.
Про неї слід забути діабетикам та особам, хворим на холецестит і панкреатит.
З обережністю до неї повинні ставитися алергіки – організм може не сприйняти деякі види насіння або горіхів.
Яка халва найкорисніша
Її користь залежить від того, з яких горіхів чи насіння зроблена халва.
Соняшникова халва. Найкорисніша функція – очищення крові від холестеринових бляшок та нормалізація кислотності у кишківнику. У мам, які годують немовлят, підвищується лактація після вживання халви. Однак у великій кількості шкідлива для печінки.
Тахінна халва. Виготовляється з кунжутного насіння. Позитивно впливає на роботу органів дихання та опорно-руховий апарат. Але небезпечна для алергіків.
Арахісова халва. Її найцінніша складова – антиоксидант ресвератрол, який зокрема поліпшує роботу головного мозку і запобігає розвитку хвороби Альцгеймера. Також у арахісовій халві багато фолієвої кислоти, допомагає клітинам організму оновлюватися. Протипоказаний цей вид халви особам з хворобами нирок або жовчного міхура через наявність оксалатів.
Фісташкова халва. Добре знижує рівень поганого холестерину.
Мигдальна халва. Дієтична, оскільки у порівнянні з іншими видами халви в ній менше жирів і більше білків. Вона ідеально підходить людям, які контролюють свою вагу.