Вчені переконані: чим раніше ми почнемо турбуватися про здоров’я мозку, тим вищі шанси в літньому віці залишитися при здоровій пам’яті.
Деменція – це вікова втрата пам’яті, яка повністю змінює життя людини. Зниження когнітивних здібностей – невідворотній процес. Однак боротьба з факторами ризику може запобігти деменції або хоча б відстрочити її у 40% випадків. А отже, є за що боротися.
Існує безліч вправ і методик, як змусити мозок активізуватися і покращити пам’ять. Найпростіший спосіб, з якого можна почати, – підібрати відповідне харчування, пише Health digest.
Джессіка Колдуелл, доктор філософії, директор Центру профілактики та дослідження рухової активності жінок у клініці Клівленда, дає рекомендації відносно харчування у своїй кулінарній книзі про здоров’я мозку.
Ось які продукти, на її думку, слід ввести в свій раціон у першу чергу.
Капуста. Містить вітаміни С та Е, фолієву кислоту, антиоксиданти, які сприяють поліпшенню когнітивних здібностей і зниженню ризику деменції. Також багата клітковиною, корисною для кишечника, а він, у свою чергу, впливає на здоров'я мозку. Мало хто здогадується, що кишечник контролює наші емоції, і його незадовільний стан може бути причиною тривожності та неврозів.
Йогурт. Також забезпечує здоров’я кишечника, який з’єднаний з центральною нервовою системою. Дослідження канадських вчених показало, що нежирні молочні продукти, у тому числі склянка йогурт з високим вмістом пробіотиків щодня, поліпшують пам’ять.
Родзинки. Особливо темні. Червоний виноград, з якого їх роблять, містить ресвератрол – потужний антиоксидант, який допомагає захистити нервові клітини від пошкодження вільними радикалами. 30 г родзинок щодня або 150 мл червоного вина чи виноградного соку забезпечать вас необхідною дозою ресвератролу.
Яйця. Це не тільки потрібний для організму білок. В яйцях є поживні речовини, яких немає в інших продуктах. Зокрема, зеаксантин, який береже очі від пошкодження блакитним світлом комп’ютерів і телефонів. А це, відповідно, захищає й мозок. Лютеїн можна отримати з листової зелені. Втім, його біодоступність в яйцях на 200% вища. Одного яйця на день цілком достатньо.
Рибні консерви. Двічі на тиждень доктор Колдуелл радить вживати свіжозаморожену або консервовану рибу. Насамперед, лосося, тунця, скумбрію – ті види, в яких найбільше омега-3 жирних кислот, що називають «їжею для мозку». Кожен вид рибних консервів є хорошим джерелом. Дослідження показують, що учасники одного з експериментів, які споживали найбільшу кількість риби, через 10 років мали найнижчий рівень зниження когнітивних функцій, ніж люди, які вживало мало риби або взагалі обходилися без неї.
Кава. Містить поліфеноли, які борються з вільними радикалами, що можуть спричинити пошкодження клітин мозку. Входять до складу цього напою і антиоксиданти, які допомагають судинам уникнути закупорки. Навіть кофеїн корисний для мозку. Він підвищує рівень серотоніну – речовини, що сприяє гарному самопочуттю. 250-350 мл кави на день зроблять свій посильний вклад у збереження здоров’я вашого мозку.
Оливкова олія. Звичайно ж, якісна – першого віджиму. Вона бореться із запаленням і є джерелом рослинних фенольних сполук, які можуть протидіяти окисленню в мозку.
Вас це може зацікавити: Покращується пам'ять і навички вирішення проблем: чому вчені рекомендують ходити задом наперед
Чому неприємні події запам’ятовуються краще і як про них забути