Вирішили відмовитися від майонезу і тепер думаєте, чим його замінити? Варіанти є. Деякі соуси навіть смачніші і не настільки калорійні.
Соус зі сметани та гірчиці
Для яких страв підходить: листові салати, оселедець під шубою.
2 варені жовтки
200 г сметани (20% жирності)
1 ст. л. діжонської гірчиці
сіль
Розтерти жовтки зі сметаною, додати інші інгредієнти і збити блендером.
Лимонна заправка
Для яких страв підходить: риба, овочеві салати
100 мл оливкової олії
100 мл соку лимону
1 ст. л. вершків (10%)
½ ч. л. цукру
пучок кропу та/або петрушки
сіль
З'єднати всі інгредієнти (крім зелені) і збити блендером. Додати дрібно порізаний кріп і петрушку (разом або окремо).
Соус з йогурту та сиру
Для яких страв підходить: олів'є та інших м’ясні салати
200 мл нежирного йогурту без добавок
200 г зернистого сиру
2 варені жовтки
2 ч. л. гірчиці
2 ч. л. лимонного соку
сіль
З'єднати всі інгредієнти і збити блендером, щоб вийшов густий соус.
Квасоляний соус
Для яких страв підходить: для м’яса та м’ясних салатів
200 г білої консервованої квасолі
1 лимон
70 мл соняшникової олії
1 ч. л. гірчиця
сіль, перець
З квасолі злити рідину. Лимон розрізати навпіл, з однієї половинки вичавити сок (він буде зайвий в соусі). Перебити боби та лимони блендером до однорідної маси. Додати олію, гірчицю, сіль, перець і ще раз ретельно перебити блендером.
Сирний соус
Для яких страв підходить: запіканки та страви з картоплі.
100 г зернистого сиру
250 мл молока
1 ст. л. діжонської гірчиці
1 ч. л. кмину
сіль та чорний мелений перець
Розтерти сир із молоком. У отриману масу додати гірчицю, кмин, сіль і перець. Добре перемішайте. Зберігайте соус у холодильнику.
Сметанно-соєвий соус
Для яких страв підходить: пельмені, м'ясо по-французьки, м'ясні салати
1 зубчик часнику
1 пучок кропу
250 г сметани
2 ст. л. соєвого соусу
1 ч. л. цукру
1-2 краплі бальзамічного оцту
Почищений часник пропустити через прес, кріп помити і дрібно нарубати. Змішати зелень з рештою інгредієнтів.
Соус з авокадо
Для яких страв підходить: для салатів з яйцем, рибною консерввою та вегетаріанських страв
1 авокадо
300 мл кефіру
4 ст. л. оливкової олії
2 ст. л. лимонного соку
½ чайної ложки цукру
сіль
М'якуш авокадо перебити блендером. Додати решту інгредієнтів і ще раз ретельно збити.