Дієтологи вважають, що всі ми їмо надзвичайно багато солі, й закликають зупинитися. Невже всі? Як зрозуміти, що саме вам варто солити страви менше?
Чому надлишок солі шкідливий для організму
Чому лікарі раптом так категорично почали виступати проти солі? Тому що дослідження останніх років підтверджують: її надлишок в організмі має дуже неприємні наслідки.
Один з мета-аналізів, наприклад, показав: з'їдаючи щодня 5 г солі понад норму (норма – 5-6 г для дорослих), людина на 17% збільшує ризик серцево-судинних захворювань і на 23% - інсульту.
Справа в тому, що коли ми їмо сіль, організм починає утримувати воду. Автоматично підвищується кров'яний тиск (і тримається, доки нирки не виведуть сіль з організму). Якщо зловживати сіллю постійно, може трапитися гіпертонія. За даними ВООЗ, саме вона стає причиною 62% інсультів та 49% нападів ішемічної хвороби серця.
Які ознаки надлишку солі
Хронічні набряки. Вони можуть виникати з різних причин (наприклад, якщо відбувся збій у роботі нирок або серця). Однак якщо присутній ще один симптом – здуття живота, винна точно сіль. Натрій (він входить до складу солі) не дозволяє їй залишити організм природним шляхом.
Постійна спрага. Натрій потрібен для того, щоб організм контролював кількість рідини. Якщо його надто багато, вода затримується в клітинах, постійно хочеться пити – на ту кількість натрію, яка накопичилась, просто не вистачає води.
Головний біль. Про це було сказано вище: через надлишок солі кровоносні судини головного мозку розширюються, і з’являються больові відчуття. Звісно, причиною можуть бути магнітні бурі, наприклад. Однак якщо біль виникає після їжі, спробуйте наступного разу солити страви менше.
Їжа стала несмачною. Це здається дивним – який зв’язок між кількістю натрію і несмачним борщем? Прямий! Смак їжі визначається смаковими рецепторами. Але через зловживання сіллю вони втрачають чутливість. Якщо ж кількість солі зменшити, втрачені смаки швидко повернуться.
Як знизити вживання солі?
Дуже просто. Це не означає, що доведеться їсти взагалі несолоні страви, але трохи менше солити – так.
Слід виключити з раціону копченості, фастфуд і ковбаси.
Варто частіше готувати їжу самостійно, а не обідати-вечеряти в закладах громадського харчування.
Додавати до страв спеції та лимонний сік – на їхньому фоні дефіцит солі майже не відчуватиметься.