3 види продуктів, які щодня вбивають вашу печінку

Ми вживаємо ці продукти, навіть не задумуючись про те, якого удару вони завдають печінці.

Алкоголь і жирна їжа – те, на що ми грішимо в першу чергу, коли раптом нагадує про себе печінка. Однак є й інші, надзвичайно поширені продукти, які ми споживаємо щодня, що шкодять їй не менше.

Продукти з високим вмістом фруктози

Фруктоза – тип природного цукру, який міститься у фруктах. Однак її використовують в якості штучного підсолоджувача, додаючи до таких харчових продуктів, як цукерки, хлібобулочні вироби, газовані напої.

Вона дуже калорійна. Якщо з'їсти забагато фруктози за один раз, печінка перетворює її на жир. Це може призвести до накопичення жиру всередині клітин печінки і неалкогольної жирової хвороби печінки. З часом цей жир може спричинити запалення, рубцювання і навіть печінкову недостатність.

Також фруктоза може викликати інсулінорезистентність – стан, при якому організм перестає добре реагувати на інсулін, що збільшує ризик діабету 2 типу. Крім того, надлишок фруктози може підвищити рівень тригліцеридів, збільшуючи ризик серцевих захворювань і навіть інсульту.

Олія з насіння

Кукурудзяна, соняшникова, ріпакова та соєва олія широко використовуються в оброблених харчових продуктах. Вона містять багато омега-6 жирних кислот, надлишок яких створює дисбаланс з омега-3 в організмі. Він викликає хронічне запалення, яке є першопричиною багатьох захворювань, включаючи пошкодження печінки.

Ще один мінус цих видів олії – вони дуже нестабільні. Легко окислюються при нагріванні, утворюючи шкідливі трансжири та перекиси ліпідів. Ці токсичні побічні продукти пошкоджують клітини печінки, підвищують оксидативний стрес і сприяють запаленню. Багаторазове нагрівання цих олій робить їх ще небезпечнішими.

Вживання такої олії пов'язане із серцевими захворюваннями, діабетом, артритом та метаболічними проблемами, які навантажують печінку.

Фруктовий сік

Його вважають корисним через велику кількість вітамінів. Але, по суті, це рідкий цукор без клітковини, яка міститься в свіжих фруктах. Регулярне його вживання  перевантажує печінку фруктозою, що призводить до накопичення жиру.

На відміну від вживання цілих фруктів, фруктовий сік викликає швидке підвищення рівня цукру в крові та інсуліну, що сприяє накопиченню жиру в печінці та збільшує ризик жирової хвороби. Більшість магазинних соків містять доданий цукор, що ускладнює проблему.

Найкращий варіант, на думку дієтологів, свіжовичавлений в домашніх умовах сік із м’якоттю.

Вас це може зацікавити: 5 ворогів печінки, які руйнують її сильніше за алкоголь

Які ознаки на шкірі можуть свідчити про захворювання печінки

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист