Як приготувати картоплю фрі, щоб була кориснішою для організму

Смажена у великій кількості олії картопля фрі – страшний сон дієтолога. Але відмовитися від неї важко. Тому слід навчитися готувати так, щоб вона завдавала якомога менше шкоди здоровю.

Картопля фрі – одна з улюблених страв дітей і дорослих. Але водночас вона вважається і однією з найшкідливіших.

Чому картопля фрі шкідлива

Дослідження показують, що вживання смаженої картоплі більше двох разів на тиждень подвоює ризик виникнення проблем зі здоров'ям.

Причина криється вже в самій картоплі, яка містить крохмаль. Він швидко перетравлюється і сприяє різкому підвищенню рівня цукру на крові. В перспективі це може призвести до набору ваги і розвитку діабету 2 типу.

Крім того, картопля фрі смажиться з використанням великої кількості жиру, а отже, це калорійна бомба.

Жири в цій страві  можуть підвищити рівень поганого холестерину, який накопичується на стінках артерій і призводить до інсультів та серцевих нападів. Цьому сприяє і велика кількість солі, яку зазвичай долають до страви – високий вміст натрію провокую стрибки артеріального тиску, які шкодять здоров’ю серця.

Оскільки жири метаболізуються організмом повільніше, ніж вуглеводи та білки, картопля фрі залишається у шлунку набагато довше, ніж здорова їжа, і шанси отримати проблеми зі шлунком збільшуються.

Ще одна серйозна загроза, яку несе ця популярна страва, – у процесі смаження за високих температур утворюється акриламід. Це нейротоксична речовина – канцероген, який може сприяти розвитку ракових захворювань.

Як мінімізувати шкідливий вплив смаженої картоплі

Спокуса з’їсти порцію картоплі фрі може бути настільки великою, що навіть прихильники здорового способу життя не завжди можуть встояти.

У такому разі дієтологи радять приготувати її самостійно, дотримуючись певних правил:

● смажте картоплю на оливковій олії;

● добре розігрійте олію, але не допускайте її пригорання;

● перед смаженням залийте порізану на брусочки картоплю крижаною водою і дайте їй постояти 1-2 години. Потім злийте воду, добре промийте картоплю під проточною водою і насухо витріть паперовим рушником. Завдяки цьому в ній залишиться мінімум крохмалю. А ще при смаженні вона не вбиратиме багато олії;

● замінюйте олію після смаження кожної порції.

Вас це може зацікавити: Дієтологиня пояснила, як правильно готувати і їсти картоплю діабетикам та тим, хто слідує за своєю вагою

Як запекти картоплю в духовці удвічі швидше, використовуючи чайну ложку

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист