Прийом харчових добавок часом здається чудовим способом поліпшити своє здоров’я. Однак варто пам’ятати: паралельно вони можуть завдавати йому шкоди. Найпершою у такому випадку страждає печінка.
Навіть природні речовини проходять через печінку та обробляються печінковими ферментами. Тому те, що ви вживаєте і в яких кількостях може вплинути на інтенсивність її роботи, пояснює відомий хірург в Великобританії Каран Раджан виданню Daily Mail. На його думку, низка популярних добавок можуть спричинити пошкодження печінки, небезпечне для життя.
Перш за все, це стосується ашваганди – модної трави, яку зазвичай вживають через її імуностимулюючі властивості та здатність виводити токсини з організму. Агентство з харчових стандартів Великої Британії попереджає: ашваганда пов'язана з потенційною токсичністю для печінки.
Обережно слід вживати куркуму. У великих дозах її активний інгредієнт куркумін може негативно вплинути на метаболізм та детоксикацію і суттєво збільшити навантаження на печінку. Тим самим він порушує її функції і навіть призводить до пошкодження її тканин, що в кінцевому результаті загрожує печінковою недостатністю.
Екстракт зеленого чаю відомий своєю здатністю виводити з організму шлаки та токсини. Втім, при надмірному споживанні поліфеноли перевантажують печінку.
Доктор Раджан наголошує, що потенційну небезпеку для печінки має одночасний прийом кількох добавок. Тому перш, ніж приймати кілька рослинних добавок, варто переконайтеся, що їхні активні компоненти не перекривають дію один одного. Інакше результат може бути непередбачуваним.
Це також стосується тих, хто приймає рецептурні препарати, зокрема, статини, антидепресанти та ліки проти епілепсії. Поєднання з добавками може посилити або зменшити їхню ефективність. Крім того, це шкідливо для печінки і здоров’я в цілому, оскільки може викликати неочікувані побічні ефекти.
З огляду на це, доктор Раджан радить проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж приймати будь-які добавки.
Також він рекомендує не покладатися на добавки, якщо є серйозні проблеми зі здоров’ям. Дослідження показують, що більшість із них приносять мало користі.
Зокрема, найпопулярніші серед них – мультивітаміни, вітамін D, кальцій та вітамін С, – які позиціонуються як такі, що знижують ризик серцевих захворювань, інсульту чи передчасної смерті, насправді не мають такого ефекту.
Вас це може зацікавити: 5 продуктів, які завдають найбільшої шкоди печінці
5 симптомів, які свідчать про те, що ваша печінка потребує термінової допомоги