11 причин берегтись від COVID-19: страшні ускладнення, більшість з яких не лікується

Не такий страшний COVID-19, як його наслідки…

Кожен, хто перехворів на ковід, знає: хвороба не проходить після того, як зникають основні симптоми. Процес відновлення довготривалий: спостерігається слабкість, порушення роботи деяких органів. За великим рахунком, життя вже не буде таким, як раніше.

Але все це квіточки. Деякі аутоімунні захворювання потребують серйозного лікування. Є серед них і такі, які не лікуються.

Артрит

Запальне ураження суглобів, яке викликає дискомфорт і болючі відчуття під час руху.  Є два основних типи – остеоартрит (розвивається через загальне зношення суглобів) і ревматоїдний артрит (аутоімунне захворюванням – коли імунна система атакує клітини організму).

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання на 45% вище, ніж у тих, хто не хворів.

Анкілозуючий спондиліт

Запалення суглобів хребта, в результаті якого поступово формується обмеження його рухливості. Хвороба викликає біль у спині, скутість і втому. Больові відчуття можуть виникати навіть у щиколотках і колінах. Завдяки знеболювальним та фізіопроцедурам стан людини можна поліпшити. Вилікувати анкілозуючий спондиліт неможливо – ліків від хвороби не існує.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання збільшується на 21%.

Вовчак

Тривалий стан, що супроводжується болем у суглобах, шкірними висипаннями і сильною втомою. Вражає тканини шкіри, нирок, мозку, легенів, кровоносних судин. Вовчак небезпечний для життя. Ліків від нього не існує. Контролювати загострення та зменшити ризик погіршення стану допоможе раннє виявлення хвороби.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 30%.

Дерматополіміозит

Прогресуюче системне захворювання сполучної тканини, що веде до ураження м’язів,  змін шкіри та порушення рухової функції. М’язова слабкість охоплює стегна, плечі, шию. Для лікування використовуються кортикостероїди.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 20%.

Системний склероз

Рідкісне захворювання, яке спричинює зміни в структурі шкіри та сполучних тканин (кров, хрящі, кістки). Може вражати легені, серце, стравохід, нижню частину шлунково-кишкового тракту, нирки. Це може призвести до гіпертонії та легеневої гіпертензії. Ліків проти системного склерозу не існує, можна тільки полегшити стан.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 20%.

Синдром Шегрена

Хронічне аутоімунне системне запалення. Вражає залози, які зволожують очі, рот та інші частини тіла. Викликає сухість очей, рота, шкіри, втому та біль у м’язах або суглобах. Хворі отримують терапію гормональними та цитостатичними препаратами імуносупресивної дії.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 26%.

Змішане захворювання сполучної тканини

Виникає, коли два або більше захворювань сполучної тканини накладаються: наприклад, вовчак і ревматоїдний артрит. Або вовчак, системний склероз і поліміозит. Ліків проти нього немає.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 20%.

Хвороба Бехчета

Рідкісне і мало вивчене захворювання. Викликає хронічний набряк кровоносних судин, слизових оболонок геніталій, внутрішніх органів. Це підвищує ризик сліпоти,  інсульту, менінгоенцефаліту, тощо. Ліків від хвороби Бехчета не існує.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 19%.

Ревматична поліміалгія

Викликає м’язовий біль і скутість у плечах, стегнах і шиї. На щастя, лікується.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 20%.

Васкуліт

Запалення кровоносних судин, яке може спричинити пошкодження органів і тканин. Може уразити один чи кілька органів. Лікується препаратами, які мають протизапальну дію або покращують роботу судин та імунодепресантами.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 26%.

Псоріаз

Аутоімунне захворювання шкіри, яке викликає появу кірки з лусочками на шкірі – зазвичай на колінах, ліктях, голові, нижній частині спини. Вилікувати його неможливо, але досягти стійкої ремісії можна.

У осіб, що перехворіли на COVID-19, ризик розвитку захворювання зростає на 38%.

 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист