Вчені знайшли спосіб, як допомогти жінкам позбавитися залежності від куріння

Статистика свідчить, що курців більше серед чоловіків. Але від тютюнової залежності страждає більше жінок. У всьому винен гормон, якого в жіночому організмі більше, ніж у чоловічому. Але з ним можна боротися…

«Дослідження показують, що жінки мають більшу схильність до розвитку залежності від нікотину, ніж чоловіки, і менш успішно кидають палити», – розповідає Саллі Паусс, фахівець з молекулярної біології в Медичному коледжі Університету Кентуккі в Лексінгтоні.

Яка причина цієї гендерної нерівності? Науковці її виявили: це гормон естроген.

В організмі чоловіків він також є. Однак у жінок його набагато більше (зокрема, кількість різко зростає перед овуляцією). Дослідження показало, що естроген посилює дію білків, важливих для реакції мозку на задоволення від нікотину, які називаються олфактомединами.

Алгоритм дії такий: естроген активує ольфактомедини. Далі білки активують частину мозку, пов’язану із залежністю, і викликають у людини бажання отримати порцію нікотину. Заповнення нікотинової фіксації викликає зменшення кількості ольфактомединів, а також естрогену. 

Паусс і її колеги ідентифікували цей білок, переглянувши величезні генетичні бази даних. Вони шукали гени, на які впливає естроген і які керують хімією мозку.

Знайшли лише один тип гена, який відповідає їхнім критеріям – той, який виробляє ольфактомедини.

Цей ген прищепили лабораторним щурам і провели серію експериментів, щоб з’ясувати, як естроген, ольфактомедини та нікотин взаємодіють один з одним.

Тепер, вважає Паусс, вчені можуть розробити ліки, які впливатимуть на ці білки та блокуватимуть їхні ефекти, допомагаючи людям кинути палити.

«Сподіваюся, ці препарати допоможуть жінкам легше відмовлятися від нікотину», – говорить Саллі Паусс.

Вас це може зацікавити: Вчені зясували, скільки часу відновлюється організм, якщо кинути палити: це не рік, і не два

Страждають не тільки легені: вчені зясували, що через куріння зменшується мозок

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист