Навіть на зубній щітці будуть ці шкідливі мікроскопічні частинки – ось чому насправді слід тримати закритою кришку унітазу

Покладіть край домашнім сваркам через не опущену кришку унітазу, якщо не хочете, щоб мікроби і калові маси осідали на навколишніх предметах. Зокрема, на тих, які потім будуть контактувати з вашими руками і обличчям.

Опущена кришка унітазу захищає ванну кімнату не тільки від небажаних запахів, як вважає більшість людей. Вона не допускає розповсюдження бактерій під час змиву, які можуть опинитися в найнесподіваніших місцях – навіть на зубних щітках і рушниках.  

«Людське око надто примітивне, щоб це бачити. Але щоразу, коли ви змиваєте воду в унітазі з відкритою кришкою, ви створюєте бурхливий каналізаційний вулкан, який дозволяє вмісту унітазу поширюватися далеко і всюди», – пояснює британський лікар Каран Раджан.

Щоб проілюструвати це, вчені з Колорадського університету в Боулдері провели експеримент. Встановили два зелені лазери, які були спрямовані на унітаз і на простір над ним. Один світив безперервно, щоб показати, як у тривимірному просторі подорожуватимуть краплі. Інший швидко пульсував, щоб виміряти швидкість та напрямок їхнього руху. Весь цей процес записувався на камеру.

Під час одного з експериментів вони виявили, що забруднені краплі рухалися зі швидкістю 2 м/с і досягали висоти 1,5 м над унітазом.

Науковці кажуть, до деякі з найменших часточок води можуть не опускатися на підлогу впродовж кількох хвилин. Це означає, що якщо в цей момент ви потрапите в «зону ураження», вони осядуть на вашому одязі чи навіть на обличчі. Окрім того, можуть потрапити на рушники або зубні щітки, якщо йдеться про сумісний санвузол.

Між тим, ці краплі можуть містити E coli, аденовірус і норовірус, які провокують проблеми зі здоров’ям.

Уникнути цих неприємностей досить просто: слід закривати під час змиву кришку унітазу. А також регулярно дезінфікувати сам унітаз і щітку для нього – це значно зменшить кількість мікробів.

Вас це може зацікавити: «Правило 5 секунд» - міф чи реальність: чи можна вживати їжу, що впала на підлогу

Кому і чому не можна лягати на ліжко у вуличному одязі, – пояснює мікробіолог 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист