Кому і чому не можна лягати на ліжко у вуличному одязі, – пояснює мікробіолог

У одних людей існує правило: прийшов з вулиці – відразу ж перевдягнися. А хтось може знесилено впасти на спальне місце в чому був.  Здається, останні мають всі шанси підселити собі в ліжко десятки колоній бактерії… Давайте розберемося, чи справді це так.

Більшість людей вважає, що щойно ми виходимо на вулицю, нас атакують віруси й бактерії, які потім перекочовують у дім. Варто їм потрапити в ліжко – і вони починають псувати нам здоров’я.   

Професор Йоганнес Кноблох, спеціаліст з мікробіології, вірусології та епідеміології в університетській лікарні Гамбург-Еппендорф, погоджується: коли ми повертаємось в оселю, завжди приносимо з собою щось, чого там не було раніше. Але чи справді ці мікроби можуть бути небезпечними для нас, залежить від багатьох факторів. 

Перш за все, від стану власного здоров'я та імунітету. І у значній мірі – від тривалості життя бактерій і вірусів та їхнього вміння пристосовуватися.

«Між вірусами є величезні відмінності. Так звані віруси з оболонкою (наприклад, віруси грипу або коронавіруси) мають дуже короткий час виживання на поверхнях.

Навіть якщо вони потраплять у ліжко, повинні терміново атакувати слизові оболонки людини – тільки тоді завдадуть шкоди. Віруси без оболонки поводяться інакше. Наприклад, норовіруси, які викликають блювоту та діарею. Ви повинні поїсти брудними руками – тільки тоді можете мати проблему», - пояснює професор Кноблох.

Теоретично вуличний одяг може стати небезпечним, якщо, наприклад, у громадському транспорті їхав хтось із гнійниками на шкірі, роздирав їх і торкався сидінь та поручнів. Ймовірно, що наступний пасажир торкнеться саме цих ділянок і понесе збудника золотистого стафілококу додому в ліжко.

Але є нюанс: стафілокок не розмножується на сухій поверхні. Заразитися ним можна тільки якщо є подряпини на тілі. Тож кому варто справді бути дуже обачним, прийшовши додому, так це особам з відкритими ранами, хронічною екземою, нейродермітом.

Суворішими до гігієни вдома мають бути і алергіки з астматиками. З вулиці вони можуть принести бактерії та спори грибків, які потім вдихатимуть всю ніч.

Для всіх інших лягати/сідати на ліжко у вуличному одязі чи ні – виключно питання власного вибору.

Вас це може зацікавити: «Правило 5 секунд» - міф чи реальність: чи можна вживати їжу, що впала на підлогу

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист