Вчені з’ясували, скільки часу відновлюється організм, якщо кинути палити: це не рік, і не два

Американські вчені дійшли висновку, що організму затятого курця після останньої викуреної цигарки потрібно відновлюватися протягом 15 років. Тож не зволікайте – кидайте!

Чому важко кинути палити

Насправді багато курців зізнаються, що із задоволенням відмовилися б від цієї шкідливої звички. Але в них просто не виходить! І це чиста правда: їм важко не тільки фізично, а й психологічно.

Щоб організм відвик від нікотину, потрібно близько місяця. Однак психологічна боротьба, кажуть фахівці, триває набагато довше.

Справа в тому, що нікотин – неповноцінний аналог нейромедіаторів (речовин, які передають нервові імпульси між клітинами м'язів). Поки людина палить, природних нейромедіаторів виробляється менше. Після відмови від цигарок якийсь час відчувається їхній дефіцит. І поки він існує (нейромедіатори відновлюються поступово), відбувається «ломка»: стрес, тривожність, дратівливість.

Що відбувається з організмом, якщо відмовитися від паління

Вчені вважають, що процес очищення від наслідків паління починається з першого дня відмови.

Через 1-3 дні. Через день починає знижуватися артеріальний тиск і підвищується рівень кисню у крові. Адже коли люди палить, продукти горіння викликають хронічне запалення та секрецію мокротиння, а чадний газ зменшує здатність гемоглобіну переносити кисень. У перші три дні слизова оболонка починає приходити до тями.

Через 1-9 місяців. Задишка та кашель зменшуються. Лікарі фіксують збільшення обсягу легень. А головне, легені починають відновлюватися – вони активніше виштовхують слиз, що допомагає їм ефективніше боротися з інфекціями. Колишні курці помічають, що рідше хворіють, мають більше енергії, їм легше даються  кардіонавантаження.

Через 1 рік. Ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується на 50%.

Через 5 років. Токсини, які викликають звуження артерій та кровоносних судин і підвищують ризик утворення тромбів, виходять з організму. Ризик серцево-судинних захворювань знижується на 30%.

Через 15 років. Ризику померти від серцевих хвороб, спричининих курінням, і від раку підшлункової залози немає.  

Як кинути палити

Це основне питання. Існує немало методик, у тому числі – обманних маневрів для психіки. Але психологи дуже радять спорт. Він забезпечить викид ендорфіну – гормону щастя, і допоможе пережити цей складний період адаптації.

Причому краще вибирати командні види спорту. Почуття відповідальність, певні зобов'язання перед іншими людьми не дозволять закинути заняття і здатися – знову повернутися до шкідливої звички.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист