Для багатьох чашка кави рівнозначна святу. Це не дивно, адже кофеїн стимулює вироблення гормону щастя ендорфіну, який відповідає за почуття задоволення та радості. Деякі спеції можуть посилити цей ефект напою.
Щоб кава принесла максимальну користь, невролог Брендон Кроуфорд радить дотримуватися кількох правил: обирати каву темнішого обсмаження (вона містить менше кофеїну і легше засвоюється) і не додавати цукор та цукрозамінники.
Які спеції додати до неї – залежить від ваших уподобань.
Кориця. Найбільш звичне для нас поєднання з кавою, яке додає їй неймовірно приємного аромату та присмаку. А ще кориця – джерело антиоксидантів, які захищають нейронні структури від окисного стресу, зберігають когнітивні функції, захищають від нейродегенеративних захворювань і допомагають регулювати рівень цукру в крові.
Чорний перець. Досить дивне на перший погляд поєднання з кавою. Але однозначно варте уваги. Перець містить піперин та алкалоїди, які покращують нервову провідність. Відповідно, така стимуляція нервової активності допомагає підвищити працездатність та покращити настрій. Крім того, невелика кількість чорного перцю в чашці кави за рахунок засвоєння поживних речовин може покращити травлення, запобігти діареї і знизити апетит (дуже корисно для тих, хто мріє схуднути).
Мускатний горіх. Поліпшує настрій, знімає стрес, втому та розумове виснаження.
Імбир. Всі звикли додавати його до чаю. Однак з таким самим успіхом він може створити вдалий «дует» з кавою. Крім того, що імбир покращує імунітет і полегшує симптоми застуди та нежиті, він сприяє кращій концентрації уваги та когнітивним здібностям, знімаю тривожність та нервову напругу. А ще поліпшує травлення, нормалізує кислотність у шлунку, бореться з симптомами газоутворення.
Куркума. Відноситься до сімейства імбирних, а отже цим все сказано. Дослідження показали, що куркумін має нейропротективний ефект – може посилювати вироблення гормону, що стимулює утворення нейронів. Оскільки нервові клітини відновлюються, це хороший метод профілактики дегенеративних змін у головному мозку. Протизапальні і антиоксидантні властивості куркуми роблять її ще більш бажаною спецією.
Вас це може зацікавити: Чорна кава: побічні ефекти улюбленого напою
Кава спалюватиме калорії впродовж усього дня, якщо додати ці три інгредієнти