Як зберегти здоровими зуби та ясна і до чого тут листова зелень

Для профілактики захворювань ротової порожнини стоматологи рекомендують щодня користуватися спеціальним ополіскувачем. Проте вчені з Шотландії довели, що звичайний шпинат, капуста та рукола можуть бути кращою альтернативою.

У чому проблема ополіскувачів для ротової порожнини

Неправильне чищення зубів, куріння, солодощі у великій кількості можуть стати причиною карієсу, неприємного запаху з рота та інфекцій ротової порожнини, зокрема парадонтиту та гінгівіту.

Використання з профілактичною метою ополіскувачів допомагає позбавитися мікробів і захистити ясна від запальних процесів. Проте разом з хвороботворними бактеріями вони вимивають і корисні. Окрім того, з часом виникає резистентність до антимікробних препаратів.

Цю проблему вирішили вчені з Університету Західної Шотландії. Щоб зберегти ясна і зуби здоровими та красивими, вони рекомендують регулярно їсти листову зелень.

Як це працює

Всі знають, що рукола, шпинат, капуста, щавіль, мікрозелень – джерело вітамінів, мінералів та антиоксидантів. І про те, що вони зміцнюють імунітет, сприяють покращенню травних функцій і зниженню ваги, зменшують  ризик розвитку серцево-судинних захворювань тощо.

А от що вони містяться нітрати, не всі в курсі. Завдяки бактеріям, що живуть в ротовій порожнині, нітрати перетворюються на оксид азоту. Він покращує кровообіг і знижує тиск. Заодно знижує кислотність у роті та запобігає надмірному зростанню шкідливих бактерій.

Аби переконатися в тому, що листова зелень дійсно може бути корисною в боротьбі з мікробами, науковці провели експеримент, в якому задіяли спортсменів. У них часто діагностується хвороба ясен, причина якої – надмірне споживання вуглеводів та сухість у роті. Тому їм запропонували протягом певного часу додавати до раціону листову зелень або напої з неї.

Результати показали, що в осіб, у яких було захворювання ясен, за два тижні вживання соку латуку зменшилось запалення ясен. Заодно підвищився рівень корисних бактерій у ротовій порожнині. Це підтверджує припущення, що нітрати можна використовувати в якості пребіотиків (для зниження ризику запалень м'яких тканин навколо зубів та розвитку карієсу).

Скільки зелені потрібно вживати

Будь-яка кількість буде корисною. Але для максимального ефекту варто з’їдати 10-15 г листової зелені щодня.

А щоб не накликати іншу біду – кишкову інфекцію, зелень слід ретельно промити під проточною водою. Навіть якщо вона розфасована і на упаковці зазначено, що вона вже мита.

Раніше ми писали, після вживання яких продуктів не можна чистити зуби

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист