Руйнують емаль: вчені назвали продукти, після яких не можна чистити зуби

Стоматологи радять чистити зуби двічі на добу. Дехто заради гарної посмішки готовий це робити після кожного прийому їжі. Але не враховує одного важливого моменту: після вживання деяких продуктів чистити зуби взагалі не можна.

Лікарі наголошують: аби зуби залишалися здоровими, недостатньо просто регулярно їх чистити. Робити це потрібно вчасно.

Одну з поширених помилок у догляді за ротовою порожниною нещодавно виявили науковці з Колумбійського університету. Якщо після вживання деяких продуктів одразу почистити зуби, зубна емаль буде швидко руйнуватися. Це призведе до чутливості зубів та карієсу.

Йдеться про все кисле: фрукти, кисломолочний сир та навіть льодяники. Не варто хапатися за зубну щітку й після соків та газованих напоїв. Вчені рекомендують це зробити через 30 хвилин. А от добре прополоскати рот питною водою треба зразу.

Вороги емалі – органічні кислоти, які входять до складу цих продуктів. Зазвичай від подразників її захищає прозора органічна плівка пелікула. Але в процесі чищення пелікула знімається. Зуби стають вразливими, і органічним кислотам вже ніщо не заважає атакувати емаль. 

Пелікула відновлюється за 20-30 хвилин. Тому якщо після чищення зубів раптом захотілося апельсинового соку, доведеться пів годинки почекати.   

Стоматологи традиційно радять після кожного прийому їжі полоскати ротову порожнину і чистити зуби двічі на день – вранці та ввечері. Проте дехто з них схиляється до думки, що вечірня процедура набагато важливіша. Якщо ретельно видалити з зубів залишки їжі, це допоможе уникнути процесу гниття у роті під час сну. А отже  руйнування зубної емалі не відбуватиметься.

Чистити зуби до або після сніданку – одне з найпоширеніших питань гігієни ротової порожнини. Якщо добре почистили перед сном, наступного ранку можна чистити після сніданку. Однак потрібно враховувати ще й своє вранішнє меню та кількість вільного часу до виходу з дому. Раптом на сніданок запланований кисломолочний сир – не забуваємо: після кислих продуктів чистити зуби модна не раніше, ніж через пів години. Якщо ж почистити зуби перед сном не вдалося, це потрібно зробити до сніданку.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист