Як правильно доглядати за зубами та порожниною рота дорослим та дітям: 5 основних правил

Правильний та регулярний догляд за ротовою порожниною – запорука здоров'я зубів протягом життя. Тому вже з появи першого зубчика в роті малюка батькам потрібно поступово прищеплювати дитині правила догляду за ротовою порожниною. Але виявляється навіть дорослі далеко не завжди знають, як правильно доглядати за зубами. Розглянемо 5 основних правил, про які багато хто на жаль забуває.

Правило 1: регулярність та системність

Незалежно, чи йдеться про дошкільника, підлітка чи дорослу людину, саме регулярність у догляді за ротовою порожниною є основною запорукою успіху. Зуби потрібно чистити повністю, ретельно та якісно двічі на день. Це дозволить своєчасно усувати залишки їжі, зубний наліт, що утворюється, патогенні мікроорганізми та продукти їх життєдіяльності.

Дворазове чищення зубів має стати гарною звичкою для всієї родини. І виховувати її треба змалку. Лікарі рекомендують стежити за гігієною зубів дітей, а до 11 років навіть дочищати дитині зуби, щоб запобігти порушенням гігієни та появі карієсу.

Правило 2: щітку слід використовувати правильно

На жаль, далеко не всі знають, як правильно доглядати за зубами, зокрема й чистити їх. При використанні звичайної зубної щітки не варто робити рухів вгору-вниз, так ви можете лише пошкодити ясна та загнати під них частинки їжі та інші забруднення, що збільшить ризик запалення та карієсу.

Необхідно рухатися вправо-ліворуч, а також немов вимітати наліт у напрямку від ясен до вільного краю зуба.

Також багато лікарів рекомендують віддавати перевагу якісним електричним або ультразвуковим щіткам. Але потрібно дуже уважно стежити за тим, як вони очищають зуби та не пропускати жодної ділянки.

Правило 3: обов'язкове очищення міжзубних проміжків

Коли ми використовуємо зубну щітку, то навіть при інтенсивному та ретельному чищенні не можемо відчистити до ідеальності всі поверхні зуба. Місця, де зуби торкаються один одного (так звані міжзубні проміжки), залишаються не до кінця очищеними. І в них легко накопичується наліт, залишки їжі та мікроби.

Якщо не чистити міжзубні проміжки, збільшується ризик виникнення карієсу у важкодоступних місцях. Також потрапляння їжі в них може призводити до запалення ясен — розвитку гінгівіту, а згодом — до формування зубних кишень, пародонтиту та, як наслідок, до втрати зубів.

Тому дуже важливо включати у повсякденний догляд за зубами в домашніх умовах застосування флоса – спеціальної нитки, яка просто та надійно усуває забруднення з міжзубних проміжків. Стоматологи рекомендують використовувати її з дитинства (у дітей частини зуби ростуть дуже скучено, що пояснюється невеликим розміром щелепи). Для малюків виробники навіть випускають спеціальні зубочистки з флосом, якими зручно орудувати батькам.

Правило 4: не забуваємо про ополіскувач

Ополіскувач є у ванній кімнаті далеко не кожної людини. Водночас він дуже допомагає доглядати за ротовою порожниною:

•    усуває патогенні мікроорганізми у ротовій порожнині;

•    підтримує здоров'я ясен, зокрема їхню щільність;

•    знижує ризик виникнення кровоточивості;

•    бореться із запальними процесами, якщо вони з'явилися.

Завдяки застосуванню ополіскувача різні забруднення ефективніше видаляються з ротової порожнини.

Правило 5: регулярне відвідування лікаря

З лікарем-стоматологом потрібно знайомити навіть маленьких дітей, у яких у роті є лише 1-2 зуби. А протягом усього наступного життя потрібно відвідувати такого фахівця хоча б 1 раз на 6 місяців – для профілактичного огляду та чищення зубів.

Під час чищення у стоматологічному кабінеті лікар видаляє всі забруднення, що залишилися непоміченими, а також усуває зубний камінь та м'яко відбілює зуби. Також під час регулярних оглядів лікар може звернути увагу на порушення гігієни, перші ознаки запалення або карієсу та вжити заходів щодо профілактики їх посилення.

 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист