Вірш Олега Ольжича та підтримка емігрантів у синглі GRABAR

Олег Гарбар писав сценарії для багатьох ТВ та youtube-шоу, займався продюсуванням тв-проєктів, а в музику його привело саме вміння досконало орудувати словом і написання авторських віршів.

«там і тут» – це меланхолійна рефлексія на тему еміграції, яка стала зрозуміла кожному українцю у лютому 2022 року. У дебютному синглі GRABAR розмірковує про статус біженця, чи залишається українець українцем, якщо їде в іншу країну.

Друга частина треку – це вірш «Візія» поета Олега Ольжичка, що теж пізнав на собі статус «емігранта». Його поезія в пісні «там і тут»  продовжує суну та сповідальну лінію співака, але ще більше занурює в особисте – як мінімум тому, що Ольжич ділиться особистою історією повернення з еміграції, з Чехії до України в рідний дім.

«Головний меседж треку – це вимушена еміграція українців. Вона почалася не 24 лютого, а набагато раніше: 30-ті роки, переселення кримських татар, сьогоднішня війна.

Вірш Ольжича – це якраз історія про вимушене переселення українців. Ольжич і сам був емігрантом, що здобув освіту в Празі, але повернувся в Україну, щоб боротися за незалежність цієї країни в лавах ОУН.

Кожен сам робить для себе цей вибір «там чи тут». Але найважливіше те, що ми залишаємось українцями, незалежно від географії», – ділиться співак.

GRABAR за допомогою пісні «там і тут» ніби ставить дзеркало перед слухачем і дає йому поглянути крізь нього на два світи – «там» і «тут». Але насправді, це дзеркало деміфологізує поняття «еміграції», поділу на «там і тут», бо сьогодні це історія кожного третього українця, що емігрував в іншу країну або став внутрішнім переселенцем.

За словами артиста, цей трек ще про свободу вибору і відсутність кордонів, але тільки при умові, що в тебе не відбирають та не руйнують твій дім.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист