Кава, без якої більшість людей не уявляє початку дня і взагалі свого існування, дуже суперечливий напій. Вона має багато плюсів. Однак вони легко перетворюються на мінуси, якщо не вгадати з видом кави, способом заварювання, ступенем обсмажування чи об’ємами випитого.
Зовсім недавно китайські вчені порадували любителів кави результатами нового дослідження. На основі опитування та медичних даних майже 17 тис. європейців дійшли висновку: кава сповільнює старіння шкіри обличчя.
Автори вважають, що справа в антиоксидантнах, які борються із окислювальним стресом та запаленнями. А поліфеноли в обсмаженій каві покращують еластичність та рівень зволоження шкіри, тим самим запобігаючи появі ознак старіння (зокрема – зморшок).
Однак американські вчені вважають, що з таким самим успіхом кава може і прискорити старіння.
Йдеться про розчинну каву. Винуватці старіння організму – теломер: це ділянки ДНК на кінчиках хромосом, які захищають хромосоми від руйнування.
Чим коротші теломери, тим вищий ризик передчасного старіння. Аналіз показав, що у людей, які пили лише розчинну каву, теломери з часом стрімко коротшали. У тих, хто віддавав перевагу свіжозвареній і фільтрованій каві, цього не спостерігалося.
Це ще один аргумент на користь того, що розчинну каву варто раз і назавжди виключити зі свого раціону.
Раніше вчені повідомляли, що у процесі обробки кавових зерен під час виготовлення розчинна кава втрачає більшість корисних властивостей (у тому числі, антиоксидантних) і набуває нових – небажаних. Оскільки містить багато домішок (ароматизаторів, стабілізаторів тощо), здатна викликати печію, провокувати розвиток гастриту. Через те, що в ній концентрація кофеїну вища, ніж у звичайній кава, може спричинити порушення серцевого ритму, підвищувати тиск, викликати паніку та тривожність. І загалом – розхитувати нервову систему.
Вас це може зацікавити: Названо найшкідливіший спосіб заварювання кави