Купляючи каву, варто звертати увагу на її сорт. Від того, арабіка це чи робуста, залежить смак, міцність і навіть вигляд напою.
Арабіка і робуста мають суттєві відмінності, які слід враховувати під час приготування і вживання.
Походження
Арабіка – найпопулярніший сорт кави у світі. Вирощується в Ефіопії, Латинській Америці, Східній Африці, Папуа-Новій Гвінеї. Вона становить майже 70% світового виробництва кави. Цей сорт росте на великих висотах, у прохолоднішому кліматі, що робить його складнішим у вирощуванні, а отже – дорожчим.
Робусту культивують переважно в Уганді, Західній Африці, Індонезії та В'єтнамі. На неї припадає трохи більше 30% світової кави.
Зовнішні відмінності
Зерна арабіки більші, пласкіші, мають овальну форму і вигнуту борозенку.
Більшість сортів робусти набагато менші та округліші, а борозенка пряма.
Смак
Арабіка має більш широкий спектр смакових ноток – від фруктових і горіхових до квіткових. Вона солодша за рахунок високого вмісту цукрів та ніжніша завдяки ліпідам. Але легка кислинка їй теж властива.
У робусти більш різкий та гіркий смак. Хлорогенова кислота додає терпкості. Така кава краще бадьорить, але програє по глибині смаку.
Міцність
Це одна з ключових відмінностей двох сортів кави – вміст кофеїну: в робусті його майже удвічі більше.
Дослідження показали, що концентрація кофеїну в кавових зернах арабіки коливається від 0,8 до 1,4%, а в зернах робусти – від 1,7 до 4%.
Тож якщо ви – шанувальник міцної кави, робуста – ваш вибір. Але чим ближче до вечора, тим правильніше буде заварювати собі арабіку. Інакше сон вам не світить до ранку.
Де використовувати арабіку, а де – робусту
Арабіка відмінно розкривається в турці та френч-пресі. Вона вимагає делікатного заварювання, щоб виявити весь свій аромат.
Робуста – ідеальна для еспресо. Її люблять за щільну «крему» (пінку) та потужний енергетичний заряд. У сумішах з арабікою особливо смакує в капучіно та латте – додає їм міцності та шоколадної гіркоти.
Вас це може зацікавити: Кава в капсулах: вчені пояснили, чому вживати її постійно небезпечно для здоров’я