Соняшникове насіння: чим корисне і кому від нього краще відмовитися

Вважається, що соняшникове насіння «забиває» шлунок і псує зуби. Але є в нього й корисні властивості, заради яких відмовлятися від цього задоволення не варто.

Яка користь від насіння

Насіння діє на нас, як наркотик: гриземо автоматично, відірватися не можемо.  У цьому є свої плюси. Таким чином ми турбуємося про своє здоров’я, адже насіння має безліч корисних функцій.

Захищає серце. Насіння містить багато магнію та бетаїну, які сприяють зниженню артеріального тиску і, відповідно, знижують ймовірність розвитку серцевого нападу та інсульту. Фітостероли реагують рівень поганого холестерину. Поліненасичені й мононенасичені жири дозволяють серцю повноцінно працювати.

Знімає запалення. Вітамін Е і селен у складі соняшнику діють як антиоксиданти –  захищають клітини організму від пошкодження вільними радикалами, що відіграють роль у розвитку ряду хронічних захворювань. Таку ж дію мають фенольні кислоти та флавоноїди.

Знижує рівень цукру в крові. Дослідження показали, що 30 грамів насіння соняшнику натщесерце протягом шести місяців може знизити рівень цукру майже на 10% Ймовірно, цей ефект зумовлений рослинною сполукою хлорогенової кислоти.

Підтримує імунну систему. Цинк, яким багате насіння, відіграє важливу роль у підтримці імунної системи. Він необхідний для розвитку та функціонування всіх видів імунних клітин, включаючи лімфоцити та макрофаги. Крім того, впливає на процеси, пов'язані із запаленням та відповіддю на інфекцію. Таку ж функцію виконує і селен.

Також насіння корисне під час вагітності. Цинк, фолієва кислота та вітамін Е – дуже важливі поживні речовини для майбутньої мами і її малюка. Цинк сприяє виробленню інсуліну та ферментів. Фолієва кислота зміцнює плаценту. Вітамін Е відповідає за гормональний баланс жінки і за нормальний розвиток головного мозку плоду.

Кому насіння не варто їсти і чому

Є у насіння і «зворотній бік медалі». Перш за все, це його калорійність – 580 ккал/100 грам. З’їдаєш жменю – і маєш майже третину денної норми. Якщо це робити регулярно, зайві кілограми з’являються прямо на очах. Саме тому розумною нормою вважається 30-50 грам на добу і до 18.00.

Не кращий варіант – перекушувати насінням – для людей, які мають гастрит: воно подразнює слизову оболонку шлунку.

Не варто його вживати і при жовчнокам'яній хворобі – насіння стимулює виділення жовчі.

Вас це може зацікавити: Для смаження, заправки та випічки: яка рослинна олія підходить найкраще

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист