Для смаження, заправки та випічки: коли і яку олію краще використовувати

Скільки видів олії є на вашій кухні? Як правило, один. Максимум – дві. А по правилам для кожного кулінарного процесу потрібна різна олія.

У відділі супермаркету, де продається рослинна олія, очі розбігаються: чого тут тільки немає! Хочеться спробувати щось новеньке, але не зрозуміло, з чим його їдять. Підказуємо, яку олію слід використовувати та коли.

Для смаження

Для смаження потрібна олія, точка димлення якої вище 200°C (точка димлення –  найнижча температура, при якій олія виділяє дим при нагріванні і небезпечні для здоров’я вільні радикали).

Рафінована соняшникова олія – від 210 до 225°C. Має нейтральний смак і підходить для будь-яких продуктів.

Рафінована оливкова олія – 220°C (а extra virgin – всього 160-190°C). На ній можна смажити все.

Ріпакова олія – 220°C. Підходить для м'яса, овочів і риби.

Кокосова олія – 230°C. Добре підходить для смаження азіатських страв або запікання.

Арахісова олія – 230°C. Має нейтральний смак, пасує до курки та картоплі фрі.

Кукурудзяна олія – 230°C. Універсальна.

Олія з виноградних кісточок –210°C. Має нейтральний смак, підходить для всіх продуктів.

Для випічки

Інколи в рецептах замість вершкового масла до випічки додається рослинна олія. Вона повинна мати нейтральний смак, тому брати слід тільки рафіновану. Найкращий варіант – рапсова, соняшникова, з виноградних кісточок.

Для заправки

Для салатів і холодних страв рекомендується використовувати олію холодного віджиму – вона багата омега-3 жирними кислотами та ненасиченими жирними кислотами і особливо корисна. В принципі, її вибір залежить від особистих уподобань. Тому експериментуйте! Спробуйте, наприкад, лляну, кунжутну, олію гарбузового насіння або мигдалеву.

Для приготування на пару

На пару використовуються нижчі температури. Тому й олію можна брати навіть ту, яка має низьку температуру диму. При цьому важливо зберегти природний смак страви, а отже смак олії має бути нейтральним. Оптимальний варіант – соняшникова олія, кукурудзяна, олія каноли або з виноградних кісточок.

Вас це може зацікавити: Дешева і шкідлива: яка олія викликає запалення всього організму

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист