Скільки видів олії є на вашій кухні? Як правило, один. Максимум – дві. А по правилам для кожного кулінарного процесу потрібна різна олія.
У відділі супермаркету, де продається рослинна олія, очі розбігаються: чого тут тільки немає! Хочеться спробувати щось новеньке, але не зрозуміло, з чим його їдять. Підказуємо, яку олію слід використовувати та коли.
Для смаження
Для смаження потрібна олія, точка димлення якої вище 200°C (точка димлення – найнижча температура, при якій олія виділяє дим при нагріванні і небезпечні для здоров’я вільні радикали).
Рафінована соняшникова олія – від 210 до 225°C. Має нейтральний смак і підходить для будь-яких продуктів.
Рафінована оливкова олія – 220°C (а extra virgin – всього 160-190°C). На ній можна смажити все.
Ріпакова олія – 220°C. Підходить для м'яса, овочів і риби.
Кокосова олія – 230°C. Добре підходить для смаження азіатських страв або запікання.
Арахісова олія – 230°C. Має нейтральний смак, пасує до курки та картоплі фрі.
Кукурудзяна олія – 230°C. Універсальна.
Олія з виноградних кісточок –210°C. Має нейтральний смак, підходить для всіх продуктів.
Для випічки
Інколи в рецептах замість вершкового масла до випічки додається рослинна олія. Вона повинна мати нейтральний смак, тому брати слід тільки рафіновану. Найкращий варіант – рапсова, соняшникова, з виноградних кісточок.
Для заправки
Для салатів і холодних страв рекомендується використовувати олію холодного віджиму – вона багата омега-3 жирними кислотами та ненасиченими жирними кислотами і особливо корисна. В принципі, її вибір залежить від особистих уподобань. Тому експериментуйте! Спробуйте, наприкад, лляну, кунжутну, олію гарбузового насіння або мигдалеву.
Для приготування на пару
На пару використовуються нижчі температури. Тому й олію можна брати навіть ту, яка має низьку температуру диму. При цьому важливо зберегти природний смак страви, а отже смак олії має бути нейтральним. Оптимальний варіант – соняшникова олія, кукурудзяна, олія каноли або з виноградних кісточок.
Вас це може зацікавити: Дешева і шкідлива: яка олія викликає запалення всього організму