У одних господинь на кухні завжди є кілька видів олії – на всі випадки життя. У інших – один-єдиний вид: теж на всі випадки життя. Яким краще користуватися, щоб отримати максимальну користь для організму?
Найдешевша і найшкідливіша
У супермаркетах на сьогоднішній день великий вибір олії – очі розбігаються. Здається, вичавлюють її з усього, що бачать. Але українці найчастіше купляють ту, яка їм найзрозуміліша, найзвичніша і, що вже там казати, найдешевша – соняшникову.
Саме її більшість лікарів гастроентерологів та дієтологів вважають найшкідливішою, оскільки вона провокує запалення всього організму.
Справа в тому, що в цій олії дуже багато омега-6 жирних кислот. Вони призводять до звуження судин і утворення тромбів. Через це затрудняється кровоток по артеріям і венам, відповідно – і транспортування поживних речовин до м’язів та органів.
Насправді омега-6 потрібні для організму, так само як і омега-3. Але всього має бути в міру. Омега-6 виходить понад міру. Ми переїдаємо цих жирних кислот, оскільки воно є не тільки в сояшниковій олії, а й у м'ясі птиці, яйцях, злаках, деяких видах горіхів.
Яку ж олію обрати? Кукурузяну та рапсову викреслюємо – вони теж містять багато омега-6.
Так само викреслюємо кунжутну, олію льону, з гарбузового насіння, з виноградних кісточок та грецьких горіхів, мигдалеву, гірчичну, конопляну. Використовувати їх можна тільки для заправки холодних страв. А от смажити – ні: у цих видів олії низька температура згорання, під час смажіння виділяються небезпечні для здоров’я вільні радикали.
Три найкращі
Для смажіння, впевнені лікарі, годяться три види олії.
• Оливкова (рафінована). Це очищена олія, яка не окислюється і не розкладається навіть при температурі 250°.
• Кокосова. Містить корисні насичені рослинні кислоти і не виробляє канцерогени під час нагрівання.
• Олія гхі. Це олія тваринного походження. Роблять її з вершкового масла (яке теж вважається шкідливим для організму). І на смак вона від нього нічим не відрізняється. Однак гхі не містить лактози, білка та води.