Дешева і шкідлива: яка олія викликає запалення всього організму

У одних господинь на кухні завжди є кілька видів олії – на всі випадки життя. У інших – один-єдиний вид: теж на всі випадки життя. Яким краще користуватися, щоб отримати максимальну користь для організму?

Найдешевша і найшкідливіша

У супермаркетах на сьогоднішній день великий вибір олії – очі розбігаються. Здається, вичавлюють її з усього, що бачать. Але українці найчастіше купляють ту, яка їм найзрозуміліша, найзвичніша і, що вже там казати, найдешевша – соняшникову.

Саме її більшість лікарів гастроентерологів та дієтологів вважають найшкідливішою, оскільки вона провокує запалення всього організму.

Справа в тому, що в цій олії дуже багато омега-6 жирних кислот. Вони призводять до звуження судин і утворення тромбів. Через це затрудняється кровоток по артеріям і венам, відповідно – і транспортування поживних речовин до м’язів та органів.

Насправді омега-6 потрібні для організму, так само як і омега-3. Але всього має бути в міру. Омега-6 виходить понад міру. Ми переїдаємо цих жирних кислот, оскільки воно є не тільки в сояшниковій олії, а й у м'ясі птиці, яйцях, злаках, деяких видах горіхів.

Яку ж олію обрати? Кукурузяну та рапсову викреслюємо – вони теж містять багато омега-6.

Так само викреслюємо кунжутну, олію льону, з гарбузового насіння, з виноградних кісточок та грецьких горіхів, мигдалеву, гірчичну, конопляну. Використовувати їх можна тільки для заправки холодних страв. А от смажити – ні: у цих видів олії низька температура згорання, під час смажіння виділяються небезпечні для здоров’я вільні радикали.

Три найкращі

Для смажіння, впевнені лікарі, годяться три види олії.

Оливкова (рафінована). Це очищена олія, яка не окислюється і не розкладається навіть при температурі 250°.

• Кокосова. Містить корисні насичені рослинні кислоти і не виробляє канцерогени під час нагрівання.

• Олія гхі. Це олія тваринного походження. Роблять її з вершкового масла (яке теж вважається шкідливим для організму). І на смак вона від нього нічим не відрізняється. Однак гхі не містить лактози, білка та води.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист