Секрети вирощування листового салату, який не гірчить

Багато садівників стикаються з цією неприємною проблемою – коли їхній розкішний хрусткий салат виявляється гірким. Але хороша новина полягає в тому, що цього можна уникнути, якщо знати кілька секретів.

З приходом весни листовий салат стає основним інгредієнтом для салатів. Його можна додати до інших овочів (огірки, помідори, редиска), до варених яєць чи зробити «Цезарь». Усе це виходить дуже смачно, якщо не гірчить. 

Чому салат стає гірким

Є декілька причин, які можуть вплинути на смакові якості зелених листочків.

Сортові відмінності. Деякі види салату від природи більш гіркі. Наприклад, ромен або баттерхед.

Тепловий стрес. Салат любить більш низькі температури. При надто високих рослина може почати гірчити.

Неправильний полив. Як посуха, так і надмірний полив можуть викликати гіркоту. Ґрунт повинен бути весь час трохи вологим.

Дисбаланс поживних речовин. Гіркота салату може свідчити про дефіцит поживних речовин або надлишок азоту в ґрунті.

Ідеальні умови для смачного салату

Якщо хочете уникнути гірчинки в салаті, доведеться створити йому ідеальні умови.

Підготуйте ґрунт. Розподіліть по поверхні перегній за 1-2  тижні до посіву салату і перекопуйте його напередодні посівних робіт. Ґрунт  повинен бути пухким, добре дренованим – тоді коріння отримає достатньо повітря, а рослина  гарно ростиме. Для кращого дренажу можна підняти грядки. Або ж висадити салат у контейнери зі спеціальним ґрунтом.

Перевірте кислотність ґрунту. Рівень pH не повинен бути нижче 6. В ідеалі – між 6 і  7. Щоб нейтралізувати кислотність, додайте деревний попіл або доломітове борошно. А також органічні речовини, такі як компост, щоб покращити структуру та родючість.

Дотримуйтеся температурного та світлового режиму. Салат любить температуру  від 16°С до 22°С. Влітку це нереально, тому експерти з садівництва радять висаджувати його в півтіні. Переконайтеся, що він отримує щонайменше 6-8 годин сонячного світла щодня, але захищений від потужного  післяобіднього сонця. Тінь салату може забезпечити сусідство з високими рослинами.

Правильно поливайте. Салат не потрібно поливати щодня. Краще це робити 1-2 рази на тиждень, рано вранці, щоб ґрунт був зволожений принаймні на глибину 5 см. Волога не так швидко випаровуватиметься, якщо нанести шар органічної мульчі.

Вас це може зацікавити: Чим підгодувати картоплю під час посадки, щоб виростити гігантський врожай

Залишать без врожаю: які рослини не можна саджати поряд з капустою

Підживлення дріжджами: що воно дає і як його правильно зробити

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист