Хочете виростити міцну розсаду, а восени зібрати щедрий урожай? Потрібно підготовити насіння до посіву – знезаразити його від патогенних мікробів.
Способів дезінфекції насіння багато. Ось деякі з них.
У гарячій воді
Вважається одним з найбільш ефективних способів. Особливо це стосується насіння гарбузів, огірків, кабачків, які часто страждають від грибкових захворювань, а також для капусти.
Насіння заливають водою, нагрітою до 50°C, і тримають протягом 20 хвилин. Після цього на кілька хвилин кладуть у холодну воду і дають висохнути.
Насіння решти видів рослин прогрівають 30 хвилин при температурі 40-45°C.
У перекисі водню
Цей засіб не тільки робить майбутню розсаду більш стійкою до захворювань, а й
прискорює темпи зростання. Насіння потрібно замочити у розчині перекису водню (10%) на 20 хвилин. Потім промити і просушити.
У медовому розчині
1 склянка теплої води, 1 чайна ложка меду – ретельно розмішайте і покладіть у розчин насіння. Через 24 години промийте його та висушіть.
У перманганаті калію
Зробіть насичений розчин і покладіть у нього насіння на 20 хвилин. Таке знезараження від вірусної, бактеріальної та грибкової інфекції особливо потрібне огіркам та помідорам.
У соку алое
Цей спосіб не підходить для насіння перцю, цибулі, селери і гарбуза. Для всіх інших алое – універсальний засіб: знезаражує, підвищує швидкість схожості та відсоток схожості.
Потрібно зрізати нижнє листя найстарішого алое, загорнути в темну тканину і покласти на тиждень до холодильника. Далі подрібнити, вичавити сік і занурити в нього насіння на 24 години. Після цього промити і дати підсохнути.
У соку часнику
25 г часнику подрібнюємо, змішуємо зі 100 г води та опускаємо в цей розчин насіння. Потім його промиваємо та висушуємо. Така дезінфекція допомагає запобігти захворюванню рослин на борошнисту росу.