Вирішили побалувати себе смачним хамоном, але вас зупиняють підозрілі білі крапочки на його поверхні? Не хвилюйтеся, він не зіпсований.
Хамон – сиро-в’ялений делікатес із свинячого стегна. М’ясо довго просолюють, висушують і в'ялять в природних умовах в прохолодних льохах від 7 до 15 місяців. В магазині можна взяти нарізку, яку прямо там і роблять – з величезної свинячої кінцівки. Або купити вже розфасований хамон у вакуумних упаковка.
Саме у вакуумі найчастіше проглядаються білі крапки. З’явитися вони можуть і вже дома, коли м’ясо трохи полежить у холодильнику.
На перший погляд вони схожі на плісняву. Або на сіль. У будь-якому разі апетит через них пропадає – їсти такий хамон страшнувато.
Але експерти кажуть, що делікатес можна сміливо їсти – він не зіпсувався. Білі цяточки – це кристалики тирозину, які не повинні вас хвилювати.
Тирозин – незамінна амінокислота, яка відіграє важливу роль у синтезі білка та у виробництві нейромедіаторів і гормонів в організмі. На м’ясі тирозин з’являється внаслідок деградації білків під час процесу дозрівання.
Іншими словами, білі крапки – це не ознака поганої якості хамону, а продукт природного процесу. Небезпеки для здоров’я вони не становлять.
Вас це може зацікавити: Названо 6 найшкідливіших видів м’ясних виробів: сприяють збільшенню ваги та загрожують здоров’ю серця