Що буде, якщо з’їсти недоварену курку

Сире і недоварене куряче м’ясо може містити декілька видів бактерій. Якщо вам трапиться заражена птиця, серйозного отруєння не уникнути.

Курка в нашому меню з’являється частіше за інші види м’яса. Не тільки тому, що має більш привабливу ціну. Це м’ясо корисніше за червоне і вважається дієтичним. Воно смачне. А ще швидко готується, тим самим економить господиням час.

Проте інколи на приготування обіду чи вечері залишається так мало часу, що навіть на курку його не вистачає. Або несподівано вимкнули електроенергію. Чи з якихось причин не був витриманий необхідний температурний режим. І курка потрапляє до столу недовареною.

Принцип «гаряче – не сире» в цьому випадку не працює. Вживання сирої курки може спричинити харчове отруєння, якщо вона заражена бактеріями. Для повного знезараження температура всередині шматка м’яса чи тушки повинна бути не нижчою за 74°С.

Якими бактеріями можна заразитися, зївши мясо

Не має значення, скільки м’яса ви з’їли – крильце чи пів курки. Якщо воно заражене, отруєння не уникнути.

Існує три види бактерій, які можуть стати причиною проблем зі здоров’ям.

Кампілобактер. Викликає діарею, судоми, нудоту, блювоту та лихоманку. Симптоми проявляються через 2-5 дні після прийому їжі, тривають тиждень.

Сальмонела. Викликає лихоманку, головний біль, судоми, діарею, нудоту та блювоту. Симптоми можуть  проявитися через 6 годин і тривати до семи діб.

Клостридія перфрінген. Викликає діарею та спазми в животі впродовж 8-12 годин, симптоми тривають добу.

Що робити у випадку харчового отруєння

Легкі випадки можна лікувати вдома.

Якщо виникли симптоми харчового отруєння, ваше основне завдання – відпочивати і пити багато води.

Також варто приймати препарати, які допомагають при нудоті та діареї (наприклад, імодіум, ніфуроксазид).

Їсти в таких випадках зазвичай не хочеться. Але якщо раптом з’явиться апетит, задовольніть його чимось максимально дієтичним – наприклад, несолодким міцним чаєм і прісним печенням.

Коли слід звернутися до лікаря

Якщо симптоми тривають більше трьох днів, варто порадитися з фахівцем.

Також приводом для звернення можуть стати наступні симптоми:

● висока температура;

● сліди крові у випорожненнях;

● запаморочення;

● обмежене сечовипускання або його відсутність.

Як уникнути отруєння

Щоб не допустити отруєння, слід дотримуватися нескладних правил:

♦ перед приготуванням не мийте курятину;

♦ готуйте на достатньо сильному вогні, щоб внутрішня температура м’яса була вище 74°С;

♦ мийте руки до і після роботи з сирою куркою;

♦ для нарізання сирого м’яса використовуйте окрему обробну дошку;

♦ зберігайте куряче м’ясо в поліетиленовому пакеті, щоб сік не витікав.

Якщо все зробити правильно, брати лікарняний не доведеться.  

Вас це може зацікавити: Як з курячого мяса видалити антибіотики й гормони: 4 ефективні способи на вагу золота

Дієтологиня розповіла, кому не можна їсти курку

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист
bigmir)net TOP 100