Новозеландські вчені виявили нову важливу властивість ківі: цей фрукт має здатність значно підіймати настрій вже на першому тижні вживання.
У Китаї, звідки родом ківі, його використовували здебільшого з лікувальною метою. А сьогодні завдяки довгому списку корисних властивостей називають вітамінною бомбою.
Його варто регулярно вводити в свій раціон хоча б тому, що містить неймовірну кількість вітаміну С – майже удвічі більше, ніж апельсин, і в півтора рази більше за лимон. А також багатий на антиоксиданти – флавоноїди та каротиноїди. Вони сприяють виведенню з організму вільних радикалів і не дозволяють їм пошкоджувати клітини, знижуючи тим самим ризик розвитку раку і серцево-судинних захворювань.
Ківі допомагає контролювати рівень тиску, розріджує кров, захищає зір, поліпшує роботу травної системи та стан шкіри. Вчені з Університету Отаго відкрили ще одну його несподівану властивість: цей фрукт може підіймати настрій.
Науковці проведи експеримент, у якому задіяли 155 осіб. Усі вони щодня приймали плацебо, два ківі чи добавку вітаміну С.
З'ясувалося, що у всіх, хто вживання вітамін С, настрій покращився ледь помітно. У тих, кому дісталося плацебо, залишився на тому самому рівні.
Найбільші зміни сталися з учасниками експерименту, які їли ківі: життєвий тонус і настрій піднялися вже за 4 дні. Найвищий показник цього ефекту був зафіксований на 14–16-й день – значне зниження рівня депресії, покращення самопочуття та працездатності. Ефект певний час утримувався на пристойному рівні навіть після того, як ківі були виключені з раціону.
Дослідники зазначають, що цим слід завдячувати вітаміну С. І отримувати його варто саме з продуктів харчування. 1-3 плода ківі змінять ваше життя на краще.
Раніше ми розповідали про фізаліс – коли він лікує від усього на світі, а коли може отруїти