На новорічні свята хочеться тепла та затишку: снігу за вікном, гарячого чаю, теплої випічки та нескінченного перегляду «Один вдома» і «Гаррі Поттера». Пропонуємо урізноманітнити довгі зимові вечори м'якими домашніми булочками з мандаринами та шоколадом.
Для тіста:
520 г борошна
80 г цукру
1,5 ч. л. сухих швидкодіючих дріжджів
0,5 ч. л. солі
240 мл молока
100 мл рослинної олії
1 банан
Для начинки:
425 г мандаринових часточок у сиропі
100 г цукру
100 г темного шоколаду
Для карамельного соусу:
300 г цукру
90 мл води
180 мл вершків 33% жирності
1,5 ч. л. солі
Просіяти борошно. Додати цукор, дріжджі, сіль, перемішати. Нагріти молоко, додати до борошняної суміші. Туди ж – олію та перебитий на пюре банан. Перемішати лопаткою або за допомогою міксера з насадкою «гачок». Вимішувати на низькій швидкості 10-15 хвилин.
Змастити невеликою кількістю олії чисту миску, перекласти туди тісто. Накрити рушником чи харчовою плівкою і залишити підходити у теплому місці 1-1,5 години.
Готуємо карамельний соус. Висипати цукор у каструлю з товстим дном, влити воду. Нагріти на середньому вогні, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою, до повного розчинення цукру. Довести до кипіння і варити 7-10 хвилин до насиченого бурштинового кольору, періодично помішуючи.
Зменшити вогонь до мінімуму, і, не перестаючи помішувати, акуратно влити вершки. Додати сіль. Не припиняючи помішувати, варити ще 2-3 хвилини. Зняти карамель з вогню та перелити в іншу ємність.
Викласти тісто, що підійшло, на присипану борошном робочу поверхню. Злегка обім'яти і розкачати прямокутник.
Поступово розподілити на поверхні тіста цукор, мандаринові часточки і рубаний чорний шоколад.
Згорнути тісто в тугий рулет по довгій стороні прямокутника. І розрізати на 12–14 частин. Форму для запікання злегка змастити карамельним соусом (100-150 мл) та викласти в нього булочки. Накрити рушником та залишити підходити в теплому місці ще на 60 хвилин.
Булочки випікати в розігрітій до 180°С духовці 25-30 хвилин (до золотистого кольору).
Дати їх трохи охолонути і викласти на блюдо.
При подачі полити карамельним соусом, що залишився.
Вас це може зацікавити: Кекс «Різдвяний» з ягодами: простий і смачний
Морквяно-кокосовий тікейк – десерт без цукру і глютену
Рецепт найшвидшого шоколадного кекса за 5 хвилин: навіть яйця не потрібні