Яким має бути кекс до чаю? Злегка вологим і розсипчастим, безумовно ароматним і точно легким. Цей морквяно-кокосовий кекс перевершує всі очікування! Ви можете зробити його зовсім без глютена, використовуючи кокосове борошно, яке багате на клітковину, так необхідну для хорошого травлення. Фінальний штрих у вигляді кокосового урбечу, цедри та горіхів перед подачею зроблять цей кекс шикарним десертом, з максимально збереженою користю.
200 г кокосового борошна
2 моркви великого розміру
1/2 ч. л. кориці
1/4 ч. л. кардамону
1/2 ч. л. солі
2 ст. л. перемеленого насіння льону
60 г теплої фільтрованої води
500 мл рослинного молока
3 ст. л. кокосової олії
2 ст. л. сиропу топінамбуру
1 ч. л. екстракту ванілі
100 г волоських горіхів
2 ч. л. соди
2 ст. л. яблучного оцту чи лимонного соку
Улюблене варення або йогурт, цедра апельсина та волоські горіхи для подачі⠀
Змішати перемелене насіння льону з теплою водою і залишити на 15 хвилин. Також можна використовувати готове лляне борошно.
В окрему миску натерти моркву, додати кокосове борошно, всі спеції та сіль. Добре перемішати. Потім додати рослинне молоко, м'яку кокосову олію, сироп топінамбуру та натуральний екстракт ванілі і перемішати до однорідності. Наприкінці додати соду, гашену лимонним соком (або яблучним оцтом), посічені горіхи і обережно перемішати.
Перекласти масу у форму для випікання кексу або хліба і випікати близько 45 хвилин у нагрітій до 180° C духовці. Готовність кексу перевірити зубочисткою.⠀
Кекс вийняти із духовки, дати трохи охолонути і полити йогуртом або улюбленим варенням. Присипати крупно порубаними горіхами та цедрою.