Ніхто не застрахований від отруєння, особливо влітку. Відчуття дуже неприємні, а період відновлення часом складний. Правильне харчування в цей момент надзвичайно важливе
Причини отруєння можуть бути різними – брудні руки, брудні овочі та фрукти, зіпсована їжа. Далі – нудота, блювота, розлад шлунку, підвищення температури і слабкість. З організму виводиться рідина, електроліти і поживні речовини, які потім потрібно відновити.
Як себе поводити під час отруєння
Під час хвороби їсти не хочеться – і це зрозуміло. Більше того – гастроентерологи радять перші 24 години утримуватися від їжі.
А от пити треба, і дуже багато: просто кип'ячену воду, спеціальну аптечну для гідратації чи відвари – ромашку, шипшину, м'яту. До речі, відвари допомагають не тільки уникнути зневоднення, а й заспокоюють шлунок та зменшують запалення.
Харчування в перші дні після отруєння
Поява апетиту – гарний знак. Але багато хто просто не знає, що можна їсти, щоб не ускладнити ситуацію.
Лікарі рекомендують наступний раціон:
Перший день після отруєння: курячий бульйон без м'яса, рідка каша на воді (гречана, рисова або манна), картопляного пюре (без вершкового масла, олії та молока).
Другий день: можна переходити до дієти BRAT – перші букви англійських назв банана, рису, яблука (запеченого) і тостів. Також дозволяється їсти вівсяну кашу на воді, сухарі, бублики, галетне печиво. У невеликій кількості допускається відварене нежирне м'ясо – курятина та індичка, яке потрібно подрібнити. З напоїв – неміцний чай без цукру.
Третій день: нежирне м'ясо (можна у вигляді парових котлет), яєчний білок, легкі пісні страви, узвар із сухофруктів – все те, що не перевантажить травну систему. Їсти потрібно потроху, але часто.
Повертатися до нормального харчування потрібно акуратно, але не затягувати цей процес, оскільки організму слід набиратися сили. 3-4 днів дієти цілком достатньо.
Від чого слід відмовитися
Для відновлення після отруєнні не підходять продукти, які можуть подразнювати слизову шлунку або провокувати газоутворення.
У першу чергу, це гострі страви, солоні, смажені, копченості, консерви.
Не варто вживати мучні вироби, ковбаси, солодощі, молочно-кислі продукти, бобові.
Потрібно уникати каш з високим вмістом клітковини (перлова, ячна) і сирі овочі та фрукти.
Алкоголь, соки, солодка газировка і навіть кава – це теж табу.
Вас це може зацікавити: Їж і худни: 7 продуктів, які можна вживати без обмежень