Правила харчування після отруєння: що і коли можна їсти

Ніхто не застрахований від отруєння, особливо влітку. Відчуття дуже неприємні, а період відновлення часом складний. Правильне харчування в цей момент надзвичайно важливе

Причини отруєння можуть бути різними – брудні руки, брудні овочі та фрукти, зіпсована їжа. Далі – нудота, блювота, розлад шлунку, підвищення температури і слабкість. З організму виводиться рідина, електроліти і поживні речовини, які потім потрібно відновити.

Як себе поводити під час отруєння

Під час хвороби їсти не хочеться – і це зрозуміло. Більше того – гастроентерологи радять перші 24 години утримуватися від їжі.

А от пити треба, і дуже багато: просто кип'ячену воду, спеціальну аптечну для гідратації чи відвари – ромашку, шипшину, м'яту. До речі, відвари допомагають не тільки уникнути зневоднення, а й заспокоюють шлунок та зменшують запалення.

Харчування в перші дні після отруєння

Поява апетиту – гарний знак. Але багато хто просто не знає, що можна їсти, щоб не ускладнити ситуацію.

Лікарі рекомендують наступний раціон:

Перший день після отруєння: курячий бульйон без м'яса, рідка каша на воді (гречана, рисова або манна), картопляного пюре (без вершкового масла, олії та молока).

Другий день: можна переходити до дієти BRAT – перші букви англійських назв  банана, рису, яблука (запеченого) і тостів. Також дозволяється їсти вівсяну кашу на воді, сухарі,  бублики, галетне печиво. У невеликій кількості допускається відварене нежирне м'ясо – курятина та індичка, яке потрібно подрібнити. З напоїв – неміцний чай без цукру. 

Третій день: нежирне м'ясо (можна у вигляді парових котлет), яєчний білок,  легкі пісні страви, узвар із сухофруктів – все те, що не перевантажить травну систему.  Їсти потрібно потроху, але часто.

Повертатися до нормального харчування потрібно акуратно, але не затягувати цей процес, оскільки організму слід набиратися сили. 3-4 днів дієти цілком достатньо.

Від чого слід відмовитися

Для відновлення після отруєнні не підходять продукти, які можуть подразнювати слизову шлунку або провокувати газоутворення.

У першу чергу, це гострі страви, солоні, смажені, копченості, консерви.

Не варто вживати мучні вироби, ковбаси, солодощі, молочно-кислі продукти, бобові.

Потрібно уникати каш з високим вмістом клітковини (перлова, ячна) і сирі овочі та фрукти.

Алкоголь, соки, солодка газировка і навіть кава – це теж табу.

Вас це може зацікавити: Їж і худни: 7 продуктів, які можна вживати без обмежень

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист