Потужна зброя проти сальмонелли може бути у вашому холодильнику навіть зараз: як виявилося, бактерія боїться томатного соку.
Сальмонелла – патоген, який найчастіше передається через їжу і викликає симптоми, характерні для харчового отруєння – нудоту, блювоту, діарею, різке підвищення температури, біль у ділянці живота. Якщо негайно не вжити заходів, це призведе до зневоднення організму, інтоксикації, порушення функцій внутрішніх органів, зокрема серця. А далі – найстрашніше…
Вивчаючи реакцію сальмонелли на різні препарати, вчені з Корнельського університету провели експеримент з томатним соком. І виявили, що антимікробні пептиди, які входять до його складу, ефективні в боротьбі з бактерією.
Антимікробні пептиди – невеликі білки. Два їхні різновиди – tdAMP-1 та tdAMP-2 – ефективні навіть проти стійких до лікарських препаратів штамів Salmonella Typhi. Вони руйнують захисну мембрану бактерії, і клітина гине.
Заодно науковці протестували томатний сік та томатні пастилки проти інших патогенів – нетифоїдної сальмонелли і уропатогенної кишкової палички. І виявили, що у такого методу боротьби з даними бактеріями теж є потенціал.
Дослідники кажуть, їхнє відкриття пропонує перспективний новий напрямок антимікробної терапії. Адже організм людини з часом стає нечутливим до певних антибіотиків.
Окрім того, до антибіотиків теж є немало претензій. А помідори, томатний сік – легкодоступні смачні продукти, які зазвичай гарно засвоюються і не мають побічної дії. Такими «препаратами» лікуватися набагато приємніше.
Раніше ми писали про овоч, який покращує ерекцію не гірше за віагру
Також розповідали про нове відкриття вчених – виявляється, хвороба Альцгймера може передаватися
Ще ми писали, з якою групою крові люди схильні до інсульту і недоумства, а з якою – до алкоголізму