Похвала Пресвятої Богородиці 2024: коли і як правильно молитися до Діви Марії, просячи захисту від видимих і невидимих ворогів

Субота пятого тижня Великого посту (цього року вона випадає на 20 квітня) у православних християн – великий день. Вони виголошують  Похвалу Пресвятої Богородиці і просять захистити від видимих і невидимих ворогів.

Історія свята

Вона сягає VII столітті. У 626 році Константинополь взяли в облогу скіфи та перси. Греки відчайдушно боронилися, але сили були нерівні. Тоді патріарх Сергій з образом і ризою Пресвятої Богородиці, які зберігалися у Влахернському храмі, почав обходити  Константинополь. Він просив Божої Матері про допомогу.

Коли занурив її ризу в Босфорську затоку, несподівано піднялася буря, яка потопила ворожий флот. А нападники, які вижили, зі страхом втекли.

Місто вдалося врятовувати. Вдячні константинопольці у Влахернському храмі виголосили Пресвятій Богородиці переможну пісню (акафіст). З того часу, на пам’ять про велике чудо, православна церква встановила свято Похвали Пресвятої Богородиці.

Акафіст складається з гімнів, присвячених Божій Матері та сповнених проханнями до Неї про допомогу.

Молитва до Божої Матері

«О Пресвята Діво, Мати Господа, Царице Небес і землі! Зглянься на багатостраждальне зітхання душ наших, подивися з висоти святої Твоєї на нас, що з вірою і любов’ю поклоняємося пречистому образу Твоєму.

Ось бо, в гріхи занурені і скорботами обтяжені, дивлячись на образ Твій, як на Тебе живу, що перебуваєш між нами, приносимо смиренні наші моління.

Бо не маємо ні іншої помочі, ні іншого заступництва, ні втіхи, тільки Тебе, о Мати всіх скорботних і обтяжених!

Поможи нам, немічним, утамуй скорботу нашу, настав на шлях праведний нас заблудлих, вилікуй і спаси безнадійних, даруй нам останок часу життя нашого у мирі і тиші проводити, подай християнську кончину, і на Страшному суді Сина Твого явися нам милосердною Заступницею, щоб завжди оспівували, величали і славили Тебе як благу Заступницю християнського роду зі всіма, що догодили Богові. Амінь!»

Вас це може зацікавити: На здоровя, від біди, вогню і кулі: найсильніші молитви за дітей

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист