Про шкоду цукру для організму вже стільки всього сказано, що все більше людей схиляється до думки перейти на альтернативні варіанти – цукрозамінники або підсолоджувачі. Але чи справді для любителів солодкого це вихід із ситуації?
Ми часто про них чуємо. Але навряд чи хтось може сказати, в чому різниця між цукрозамінниками і підсолоджувачами, які в них плюси і мінуси в порівнянні з цукром. Давайте розбиратися.
Плюси і мінуси підсолоджувачів
Це хімічні речовини, солодкі на смак. При цьому містять менше калорій, ніж цукор, або й зовсім не містять. Найвідоміші представники підсолоджувачів – аспартам (Е 951), сахарин (E 954), сукралоза (E955), стевія (E960), цикламат (E 952).
Переваги:
● не впливають на рівень цукру в крові
● мінімум калорій
● висока солодкість
● не виділяють інсулін
● не викликають карієс
Недоліки:
Людям з фенілкетонурією (виділення продуктів обміну з сечею) необхідно уникати продуктів, що містять аспартам.
Плюси і мінуси цукрозамінників
Замінники цукру – спирти моно- і дисахаридів, які отримують з пшеничного чи кукурудзяного крохмалю або соломи. Мають меншу калорійність порівняно з цукром. До них відноситься сорбіт (Е 420), ксиліт (E 967), еритритол (E 968), манітол (E 421), ізомальт (Е 953).
Переваги:
● менше калорій, ніж у цукрі
● не сприяють розвитку карієсу
● досить солодкі
Недоліки:
● при надмірному споживанні можуть мати проносний ефект
● можуть викликати непереносимість
● у людей з синдромом роздратованого кишечника може виникати чутливість.
Що обрати?
На відміну від цукрозамінників підсолоджувачі не мають енергетичної цінності і не призводить до появи зайвої ваги. Вони не беруть участі у вуглеводному обміні, повільніше засвоюються, корисніші для фігури та здоров'я. Підходять для дієтичного харчування та хворим з цукровим діабетом.
Тож якщо ви турбуєтеся про свій зовнішній вигляд і здоров’я, вибір очевидний.
Вас це може зацікавити: Навіть обстеження не потрібні: які симптоми свідчать про те, що у вас передозування цукром