Для нормального функціонування організму потрібно достатньо води. Однак дехто просто фізично не може випити необхідний об’єм. Що робити в такій ситуації? Компенсувати дефіцит певними продуктами.
Чим загрожує організму зневоднення
Зневоднення – дуже небезпечний процес. Недостатня кількість рідини в організмі призводить до страшних наслідків.
У першу чергу страждають кровоносна система, серце, мозок, нирки.
По мірі того, як зневоднення посилюється, виникає слабкість і запаморочення, погіршується концентрація уваги, прискорюється серцебиття, болить голова.
У критичній ситуації частішає дихання, починаються судоми, галюцинації, непритомність. Без втручання лікаря врятувати людину практично неможливо.
Скільки води потрібно пити
Для нормального функціонування організму дорослій людині потрібно випивати на добу 30 мл води на 1 кілограм ваги. Тобто орієнтовно – не менше 1,5 літра.
Однак разом з тим, як підвищується температура повітря, зростає і потреба в рідині. Коли стовпчик термометра підіймається до 26°С – це вже 1,9 літра. А коли на вулиці спека вище +32°С – вже 3 літра.
Не тільки вода
Відновлювати водний баланс можна не тільки з допомогою води. Є ряд овочів та фруктів, які теж можуть цьому посприяти.
Полуниця. На 90% складається з води. Окрім того, вона містить більше вітаміну С, ніж в апельсинах, що ніколи не буває зайвим. Має всього 33 ккал у 100 грамах. Тому дієтологи радять використовувати її навіть у якості перекусу.
Грейпфрут. На 91% складається з води. Трохи кислинки – це саме те, що допоможе тонізувати організм у спеку. До того ж, грейпфрут – джерело великої кількості вітамінів та мінералів. Сприяє зниженню рівня поганого холестерину та стримує роботу травної системи.
Огірок. На 95% складається з води. Завдяки вмісту органічних сполук поліпшує бмін речовин, запобігає захворюванням нирок і серця. Ідеально підходить для тих, хто дотримується дієти, оскільки містить всього 15 ккал у 100 грамах.
Помідор. На 95% складається з води. 17 ккал на 100 грамів. Містить антиоксиданти, які запобігають утворенню тромбів, нормалізують тиск. Має здатність омолоджувати шкіру та притупляти апетит.
Редиска. На 95% складається з води. Хоча цей овоч досить твердий, води в ньому навіть більше, ніж у кавуні (91%). Завдяки високому вмісту заліза, фосфору, фолієвої кислоти, клітковини редиска вважається дуже корисною. Одна з її властивостей –
підвищувати рівень гемоглобіну в крові. Тому вгамовувати спрагу редискою – дуже непогана ідея.
Вас це може зацікавити: Лікар відповів, чи корисно пити під час їжі
Стратегічний запас: що буде з бутильованою водою після закінчення терміну зберігання?