Нове дослідження показує, що прості зміни в харчуванні можуть допомогти зменшити ріст ракових клітин передміхурової залози. Для цього потрібно три продукти додати до свого раціону, а від трьох інших відмовитися.
Згідно з дослідженням, пише Daily Mail, споживання великої кількості риби, оливкової олії та волоських горіхів і обмеження чіпсів, печива та майонезу може уповільнити розвиток раннього раку передміхурової залози.
Вчені з’ясували, що раціон з низьким вмістом омега-6 і високим вмістом омега-3 жирних кислот у поєднанні з добавками риб’ячого жиру знижує швидкість росту клітин раку простати у чоловіків із ранньою стадією захворювання.
Це може допомогти відстрочити час, коли знадобиться хірургічне або радіаційне лікування.
Дослідники провели експеримент за участю 100 чоловіків із низьким або сприятливим проміжним ризиком раку простати.
Їх поділили на дві групи.
Одна вживала їжу з меншим вмістом жиру: оливкову олію, більше риби та горіхів, в якості заправки до салатів – олію з лимоном або оцтом. Крім того, відмовилася від продуктів з високим вмістом омега-6 – печива, чіпсів, майонезу, і загалом – від смаженої або обробленої їжі. Натомість отримували капсули риб’ячого жиру.
Інша – контрольна група – їла, що завгодно.
У процесі дослідження вчені відстежували зміни в біомаркері, що називається індекс Ki-67. Він показує, наскільки швидко розмножуються ракові клітини – ключовий показник прогресування раку.
Через рік у групи з низьким вмістом омега-6 і високим омега-3 індекс Ki-67 знизився на 15%. А в контрольній групі спостерігалося його підвищення на 24%.
«Наші висновки свідчать про те, що звичайне коригування раціону потенційно може уповільнити ріст раку та збільшити час до того моменту, коли для боротьби із захворюванням знадобляться більш агресивні втручання», – пояснює доктор Вільям Аронсон, професор урології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.
Буквально це означає, що все в наших руках.
Вас це може зацікавити: 5 видів продуктів у раціоні кожної жінки можуть зменшити ризик раку грудей
Вчені назвали 4 продукти, які можуть зменшити ризик розвитку 14 видів раку