Рак молодшає, констатують науковці. Тому рання профілактика збільшує шанси на те, що ця проблема вас не зачепить. Зокрема, вона включає вживання здорових жирів.
Раніше дієту, багату так званими «здоровими жирами», пов’язували з поліпшенням здоров’я мозку та серця. Тепер вчені з Університету Джорджії вважають, що омега-3 і омега-6 жирні кислоти також можуть допомогти захистити від різних типів раку.
Більше десяти років вони відстежували стан здоров’я понад 250 000 людей, дані яких було взято з британського Біобанку. У майже 30 000 з них був діагностований рак протягом періоду спостереження.
Дослідники вивчали вплив поживних речовин на ризик розвитку 19 різних видів захворювання. І з’ясували, що люди з вищим рівнем омега-3 у крові мали нижчий рівень раку кишечника, шлунку та легенів. Проте він збільшує ризик раку простати на 3%.
Високий рівень омега-6 пов’язується зі зниженням ризику захворіти на 14 різних видів раку. Однак у цей перелік не входять «жіночі» види онкології – рак яєчників, грудей і матки.
Багато людей вживають харчові добавки з риб’ячим жиром, щоб збільшити споживання здорових жирів. Але є природні джерела – харчові продукти, багаті на омега- і омега-6:
● жирна риба: лосось, форель, скумбрія, сардини тощо
● горіхи: зокрема, волоські.
● насіння: соняшник, насіння льону, чіа
● рослинні олії: оливкова, лляна, рапсова, соєва
Хоча на сьогодні не існує дієти, яка гарантувала б, що ви не захворієте на рак, лікарі радять обирати здорове збалансоване харчування, щоб зменшити ризики. Воно передбачає вживання переважно фруктів і овочів, великої кількості цільнозернових продуктів (макаронних виробів, цільнозернового хліба), вибирати здоровіші джерела білка (курка, риба, бобові – зокрема сочевиця та квасоля).
Також важливо зменшити споживання їжі та напоїв, які пов’язують із підвищеним ризиком розвитку раку: обробленого м’яса (ковбаси, бекон та інші м’ясні делікатеси), жирної та солодкої їжі, фаст-фуду, газованих напоїв.
Вас це може зацікавити: Названо 5 найпоширеніших видів раку у віці до 50 років: як вони проявляються і як їх діагностувати
5 видів продуктів у раціоні кожної жінки можуть зменшити ризик раку грудей