Головний біль і нудота – не єдині симптоми похмілля, про які хочеться якнайшвидше забути. До всього цього ще буває почуття тривожності, яке можуть викликають деякі алкогольні напої.
З алкоголем все досить просто: не залежно від того, що ви п’єте, потрібно знати свою міру. З деякими варіантами напоїв експерт з алкогольних напоїв Вісенте Відал радить бути особливо обережними, пише Getsurrey.
Темні алкогольні напої. Маються на увазі міцні напої на зразок віскі. Вони містять конгенери – побічні продукти бродіння, які покращують смак, але в той же час посилюють похмілля та нервозність. «Такі напої мають більший рівень складних спиртів, до яких мозку важче адаптуватися. Це означає, що ви з більшою ймовірністю сп’янієте від меншої кількості алкоголю, ніж зазвичай, та прокинетеся на ранок з підвищеною тривожністю», – пояснює Вісенте Відал.
Горілка. Містить менше конгенерів, ніж віскі. Але якщо її розбавляти тоніком, алкоголь всмоктуватиметься в кров швидше і вражатиме сильніше. Нервозність наступного дня гарантована.
Коктейлі. У більшості випадків п’ються дуже легко, але наслідки можуть бути не надто приємними. Зокрема, через те, що соки та солодкі сиропи сприяють різким стрибкам та падінням рівня цукру в крові. Такі коливання здатні призвести до прискореного серцебиття, втоми, підвищеного почуття тривоги та роздратування.
Змішування алкоголю з енергетичними напоями. Це вибухонебезпечна суміш. Кофеїн в енергетичних напоях маскує седативну дію алкоголю, змушуючи людей пити більше, ніж вони можуть витримати. «Кофеїн – стимулятор, який прискорює частоту серцевих скорочень і сам по собі може посилити почуття тривоги. У поєднанні з алкоголем він створює незрозумілу суміш ефектів на мозок», – каже експерт.
Вас це може зацікавити: 7 небезпечних міфів про алкоголь, які розвіяла наука