Якщо ви дбаєте про здоров’я серця, риба в меню має бути принаймні двічі на тиждень. Але не всі види однаково корисні.
Риба – це білок, вітамінами та мінералами, необхідні для нормального функціонування організму. Особливо її цінують за омега-3 жирні кислоти, які знижують артеріальний тиск, уповільнюють утворення бляшок в артеріях і підтримують здоров’я серця.
Крім того, вона містить селен, який допомагає боротися з інфекціями, йод і холін, особливо важливі для дітей (сприяють нормальному розвитку мозку, хребта і нервової системи), а також цинк, що зміцнює імунітет. І ще багато корисних мікроелементів.
Вибір риби дуже багатий. Але ця, на думку дієтологів, повинна бути у вашому меню найчастіше.
Сардини
Недорога, доступна і насичена корисними жирами риба. Як правило, вживають її в консервованому вигляді, але при цьому вона не втрачає своєї цінності: знижує запалення, стимулює роботу серця, мозку і метаболізм. Навіть сприяє гарному настрою й зменшує симптоми депресії. При цьому містить більше омега-3, ніж лосось!
Ще одна перевага сардин – високий вміст кальцію та вітаміну D, який допомагає в засвоєнні кальцію, підтримує імунітет і здоров’я кісток.
Дослідження показують, що сардини навіть знижують ризик появи діабету.
Лосось
Також багатий омега-3 жирними кислотами, високоякісним білком і вітаміном D. Його смак м'якший, ніж у сардин, тому він ідеальний для тих, хто тільки починає вводити більше риби в свій раціон.
Один з плюсів лосося – він не накопичує велику кількість ртуті, а отже, безпечний для частого вживання.
Форель
Якщо ви хочете ніжну рибу з м’яким смаком, форель – найкращий вибір.
Вона дуже схожа на лосось. Так само багата омега-3 жирними кислотами, білком і вітаміном D – 100 г форелі (одна порція) забезпечує добову потребу у вітаміні D. Це особливо важливо взимку, коли мало сонця, і для людей, які на сонці рідко бувають.
Вас це може зацікавити: 5 видів риби, які викликають запалення і підвищують холестерин
Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці