Голландські грядки: красиво, урожайно і спина не болить

Вирощування овочів та квітів – це задоволення і важка праця одночасно. А ще бруд і буряни. Насправді все, що повязане з грядкою, може бути набагато приємніше, веселіше і навіть естетичніше, якщо організувати голландські грядки.

У чому суть голландських грядок

Голландські або високі грядки – це грядки, насипані в будь-яку конструкцію, які виступають над поверхнею землі. Щось на зразок дитячої пісочниці, тільки бортики вищі і замість піску – ґрунт.

Вперше вони з’явилися у Фіноянлії і були зумовлені особливостями клімату. Сніг там тане довго, тому посадка розсади у відкритий ґрунт затягується. Літо дощове, і рослини часто гниють. Тож тутешні садівники придумали, як обдурити природу: підняли грядки вище рівня землі. І вуаля – проблема вирішена!

Згодом виявилося, що в такого варіанту посадки овочів та квітів є багато плюсів. І досвід фінських умільців почав поширюватися щонайменше по всій Європі.

Переваги високих грядок

Зізнайтеся – саме про це ви неодноразово мріяли:

● як було сказано вище, саджати на таких грядках розсаду можна набагато раніше, ніж на звичайних. Тим більше, що температура ґрунту, обмеженого конструкцією, вища. Відповідно, і врожай отримаєте раніше, ніж сусіди;

● експерти запевняють, що врожайність на такій грядці вища, ніж на класичній;

● вам не доведеться постійно низько нахилятися. Це на користі не тільки спині, а й голові. Якщо грядка досить висока, доглядати за нею можна навіть сидячи на стільці;

● такі грядки можна створити у будь-якій частині присадибної ділянки, а не там, де краща земля;

● бруду від них буде набагато менше, оскільки ґрунт не вимиватиметься і не розноситиметься по двору;

● якщо на участку ґрунт не дуже родючий, зможете використовувати інший – той, який насипете у конструкцію;

● цю землю не потрібно восени перекопувати – достатньо трохи спушити;

● голландські грядки можуть стати частиною  ландшафтного дизайну, оскільки ви можете надати їм будь-якої форми – хоч круглої чи трапецієвидної.

Мінуси у таких грядок туж є, але вони не значні: їх потрібно поливати (волога з них виходить швидше), для них потрібно завезти землю. Ну і основне – їх потрібно зробити. 

Як облаштувати голландські грядки

Пер за все добре продумайте, що на них хочете висаджувати. Врахуйте, це світлолюбиві рослини чи їм краще в затінку. Прикро буде, якщо помилитеся – переносити таку грядку з місця на місце ви точно не будете.

Матеріал для бортиків може бути різний. Дерево – не найкращий варіант, оскільки воно гниє і розсихається. Найдовговічніший пластик (але якісний – міцний), алюміній і оцинкований метал. Гарна новина – можна купити вже готові конструкції з якого завгодно матеріалу, будь-якої форми і висоти.

До речі, мінімальна висота – 25 сантиметрів, оптимальна – 40. Можна зробити й вище. Але якщо порахуєте, скільки потрібно завезти ґрунту, зрозумієте, що це досить затратно.

Правильна грядка складається з декількох шарів: металева сітка (від гризунів – кротів та мишей), тріски або кора дерев (від бур’янів), органічні відходи, які згодом перетворяться на добрива (наприклад, старе листя), садова земля.

Трохи праці – і єврогрядка  готова.

Вас це може зацікавити: Будуть найпершими: що можна сіяти й саджати у відкритий ґрунт у березні

Дерева-обереги, які треба посадити біля дому: захищають від біди, приваблюють щастя та достаток

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист