Гігантський грейпфрут, який зробить вас здоровішими й сильнішими: чому потрібно їсти помело

Цей гігантський екзотичний фрукт не входить до списку найпопулярніших. Більшість людей навіть не знає, як його їсти, з чим і навіщо. Можливо, слід переглянути своє відношення до помело – воно варте уваги.

Що таке помело

Цей фрукт вирощують в Індії, Китаї, Японії, Індонезії, Ізраїлі, в деяких американських штатах.

Помело відносить до родини цитрусових і являється найкрупнішим їхнім представником. Його найближчий родич – грейпфрута: саме на нього помело найбільше схоже. Плід соковитий, має невисокий вміст кислоти. Різні сорти відрізняються  за кольором  і трохи за смаком.

Корисні властивості помело

Вони схожі з властивостями цитрусових, але не ідентичні. Вміст поживних речовин залежить певним чином від сорту помело. Проте можете бути впевнені, що кожен з них  має наступні характеристики:

● містить вітамін С. Звичайно ж, як і всі цитрусові! Вітамін С відіграє основну роль у функціонуванні імунної системи та синтезі колагену – будівельного матеріалу для сполучних тканин. А  також у окисно-відновних реакціях, необхідний для синтезу білків;

● містить біофлавоноїди. Ці біологічно активні речовини запобігають багатьом захворюванням, зокрема – травної та серцево-судинної системи. Гесперидин покращує провідність судин, знижує артеріальний тиск та ризик розвитку серцево-судинних захворювань.  Рутин блокує  вироблення гістаміну (речовина, яка провокую алергічні реакції в організмі), зміцнює кровоносні капіляри тощо. Нарингенін має антиоксидантні та протизапальні властивості і регулює рівень цукру в крові;

● забезпечує зростання м'язової маси. Цим помело має завдячувати вітаміну C, який не дозволяє вільним радикалам руйнувати м'язову тканину. Така властивість корисна не тільки для тих, хто займається спортом, а й для людей похилого віку, в яких помітно слабшають м'язи;

● знижує ризик ожиріння. Помело мало калорійне (35 ккал на 100 г), у ньому багато клітковини. До того ж він має здатність пригнічувати гени, що підвищують ризик набору зайвої ваги.

Як помело використовується у кулінарії

Навряд чи ви будете варити з нього варення (хоча воно дуже смачне). Але точно можете подавати до салатів, до жирного м'яса, риби та морепродуктів.

З помело можна робити соуси, воно чудово підходить в якості маринаду для м’яса.

І, звісно ж, смакує на десерт. Лікарі радять вживати цей фрукт після їжі – його сік сприяє швидшому переварюванню їжі.

Кому помело протипоказане

Існує не так багато причин, через які слід утримуватися від вживання цього фрукту.

Насамперед, алергія на цитрусові. А також гастрит, виразкова хвороба, проблеми з печінкою та нирками.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист