Цей гігантський екзотичний фрукт не входить до списку найпопулярніших. Більшість людей навіть не знає, як його їсти, з чим і навіщо. Можливо, слід переглянути своє відношення до помело – воно варте уваги.
Що таке помело
Цей фрукт вирощують в Індії, Китаї, Японії, Індонезії, Ізраїлі, в деяких американських штатах.
Помело відносить до родини цитрусових і являється найкрупнішим їхнім представником. Його найближчий родич – грейпфрута: саме на нього помело найбільше схоже. Плід соковитий, має невисокий вміст кислоти. Різні сорти відрізняються за кольором і трохи за смаком.
Корисні властивості помело
Вони схожі з властивостями цитрусових, але не ідентичні. Вміст поживних речовин залежить певним чином від сорту помело. Проте можете бути впевнені, що кожен з них має наступні характеристики:
● містить вітамін С. Звичайно ж, як і всі цитрусові! Вітамін С відіграє основну роль у функціонуванні імунної системи та синтезі колагену – будівельного матеріалу для сполучних тканин. А також у окисно-відновних реакціях, необхідний для синтезу білків;
● містить біофлавоноїди. Ці біологічно активні речовини запобігають багатьом захворюванням, зокрема – травної та серцево-судинної системи. Гесперидин покращує провідність судин, знижує артеріальний тиск та ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Рутин блокує вироблення гістаміну (речовина, яка провокую алергічні реакції в організмі), зміцнює кровоносні капіляри тощо. Нарингенін має антиоксидантні та протизапальні властивості і регулює рівень цукру в крові;
● забезпечує зростання м'язової маси. Цим помело має завдячувати вітаміну C, який не дозволяє вільним радикалам руйнувати м'язову тканину. Така властивість корисна не тільки для тих, хто займається спортом, а й для людей похилого віку, в яких помітно слабшають м'язи;
● знижує ризик ожиріння. Помело мало калорійне (35 ккал на 100 г), у ньому багато клітковини. До того ж він має здатність пригнічувати гени, що підвищують ризик набору зайвої ваги.
Як помело використовується у кулінарії
Навряд чи ви будете варити з нього варення (хоча воно дуже смачне). Але точно можете подавати до салатів, до жирного м'яса, риби та морепродуктів.
З помело можна робити соуси, воно чудово підходить в якості маринаду для м’яса.
І, звісно ж, смакує на десерт. Лікарі радять вживати цей фрукт після їжі – його сік сприяє швидшому переварюванню їжі.
Кому помело протипоказане
Існує не так багато причин, через які слід утримуватися від вживання цього фрукту.
Насамперед, алергія на цитрусові. А також гастрит, виразкова хвороба, проблеми з печінкою та нирками.