Експерти назвали фрукти, насіння й кісточки яких вживати небезпечно

Вважається, що немає нічого страшного в тому, якщо проковтнути кілька насінин або кісточок з фруктів. У більшості випадків – так. Але є ряд фруктів, з якими краще не експериментувати – наслідки для здоровя можуть бути непередбачуваними.

Фрукти – це джерело клітковини, антиоксидантів і мікроелементів, які сприяють поліпшенню загального самопочуття. В деяких з них (гарбузи, кавуни) навіть насіння корисне.

Між тим, експерти зазначають: є й такі фрукти, насіння та кісточки яких небезпечні для споживання через наявність токсичних сполук.

Насіння яблук

Яблука – один з найпопулярніших і найкорисніших фруктів у світі. Якщо ви хочете отримати від ним максимум поживних речовин, дієтологи радять вживати їх зі шкіркою. Серцевина теж корисна. Але без зернят!

Якщо випадкове з’їсти кілька зернят, це не викличе проблем. А от багато  може бути небезпечним. Дослідження показали, що насіння яблук містить сполуку амігдалін. У шлунку він реагує з ферментами, утворюючи токсин, відомий як ціаністий водень. Він дуже отруйний. Однак важливо зазначити, що для того, щоб виникли будь-які шкідливі наслідки, людині доведеться з’їсти значну кількість подрібнених яблучних кісточок, що навряд чи станеться.

Кісточки абрикосів, вишень, персиків, слив

Вони також містять амігдалін, який перетворюється на ціанід. За оцінками Європейського агентства з безпеки харчових продуктів, дорослі не повинні з’їдати більше 3 кісточок абрикоса чи 7-9 кісточок вишні за один прийом. Ціаністий водень, який в результаті утворюється завдяки їм в організмі, перешкоджає транспорту кисню, потенційно пошкоджуючи такі важливі органи, як мозок, серце та легені.

Кісточки лічі

Лічі – це екзотичний фрукт родом із Південно-Східної Азії. Він містить антиоксиданти (флавоноїди та поліфеноли), які зв'язуються з вільними радикалами і зменшують запалення. Також є гарним джерелом клітковини, яка підтримує здоров'я травної системи.

Хоча плоди лічі безпечні для вживання, кісточки – ні. Вони містять гіпогліцин-А – хімічну речовину, яка обмежує здатність організму підтримувати нормальний рівень цукру в крові, що призводить до гіпоглікемії (низького рівня цукру в крові). У рідкісних випадках, особливо при вживанні у великих кількостях, гіпогліцин-А може викликати такі симптоми, як блювота, судоми, а в найгіршому варіанті – кома.

Вас це може зацікавити: Дієтологиня назвала найкорисніші фрукти для організму 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист