Чергове дослідження японських вчених показало, що васабі, на основі якого роблять соус для суші, сприяє покращення пам’яті.
Як проходив експеримент
Експеримент тривав 12 тижнів. Фахівці з Університету Тохоку спостерігали за 72 учасниками віком 60+. Половина з них щодня приймала плацебо. Друга половина – добавку екстракту васабі (100 міліграм), яка містила 0,8 мг біологічно активної сполуки.
Вчені перевірили широкий спектр когнітивних показників (епізодичну пам’ять, швидкість обробки інформації, робочу пам’ять, увагу) у періоди до та після вживання васабі.
Результати показали: група, яка отримувала васабі, демонструє значне покращення короткочасної, довготривалої та асоціативної пам'яті.
Чим корисний васабі
Васабі – джерело цинку, фосфору, натрію, калію, магнію, кальцію, заліза. Також він містить кислоти ніацин і тіамін, що запобігають запаленню та передчасному старінню клітин, ізотіоціанати, фолієву кислоту, антиоксиданти.
Знімає запалення. Діючі речовини васабі можуть призупинити запальні процеси ран та виразок, блокувати запалення і біль у суглобах при артритах, артрозах і хондрозах.
Знижує ризик онкозахворювань. У невеликих дозах васабі сприяє кращій роботі печінки – допомагає виводити токсини, що призводять до розвитку онкологічних захворювань. Дослідження показали, що протиракові речовини у складі васабі можуть пригнічувати зростання злоякісних клітин. А ізотіоціанати запобігають утворенню канцерогенних сполук.
Запобігає серцево-судинним захворюванням. Васабі запобігає склеюванню тромбоцитів, що знижує ризик інфарктів та інсультів. А також знижує рівень холестерину.
Підвищує імунітет. Значний вміст вітаміну С у васабі (в 1 чайній ложці – майже 10% від добової норми) підвищує протидію організму інфекційним захворюванням.
Знижує вагу. Сам васабі малокалорійний, до того ж містить речовини, які сприяють спалюванню зайвих калорій. Окрім того, він містить багато клітковини, яка покращує травлення і створює ілюзію насичення організму.