Чи варто жертвувати сном заради тренування: що кажуть лікарі

Аби втиснути у свій щільний графік заняття спортом, іноді доводиться підхопитися на годинку раніше – щоб перед роботою заскочити до фітнес-клубу. Потім можна гордо розказувати колегам про свій подвиг. Але лікарі попереджають: від цього подвигу не буде ніякої користі. А от нашкодити собі можна дуже легко.

Прагнення за будь-яку ціну знайти час на те, щоб підтримувати себе в формі, заслуговує на повагу. Однак лікарі – навіть ті, які пропагують здоровий і активний спосіб життя, проти того, щоб хтось жертвував сном.  

Аргументують це тим, що відмова від сну на користь іншої діяльності (тренування, роботи за комп’ютером, приготування їжі тощо) здатна підвищити вашу продуктивність. Але триватиме це не довго – до тип пір, поки вистачить заряду бадьорості. Якщо розраховувати на довгу перспективу, ефект від того ж тренування зрештою буде нижчим, ніж у людей, які дозволяють собі добре виспатися.

Дехто виправдовує свої ранні тренування тим, що не хоче пропускати заняття, аби не вибитися з режиму. Проте лікарі наполягають на своєму: заняття у напівсонному стані однак не буде ефективним, тому ви у будь-якому разі відійдете від графіка.

Фахівець зі сну, доцент кафедри клінічної медицини з Університету Південної Каліфорнії Радж Дасгупта, пояснює, що нестача сну перешкоджає м'язам відновлюватися після тренувань. Окрім того, уповільнення реакції під час занять спортом, погана координація та неуважність підвищують ризик травм.

А ще, коли втомлена людина займаєтеся спортом, стає дратівливою й знервованою – не витримує навантаження психіка. Гірше працює й імунна система – у такому стані  вона просто не готова захищати організм. Одне з недавніх досліджень показало, що в осіб, які сплять менше семи годин на добу, ймовірність застуди майже втричі вища, ніж у тих, хто спить вісім годин і більше.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист