Черемша – весняний суперфуд: за що її люблять лікарі

Черемша або дикий часник – одна з перших рослин, яка з’являється навесні в лісі і потрапляє на наш стіл.  Але ця трава може дати набагато більше, ніж просто пряний часниковий смак – вона має безліч переваг для здоров’я.

Чому черемша корисна

Лікувальні ефекти черемші не поступаються звичайному часнику. Це пов’язано з високою концентрацією ефірних масел, що, зокрема, містять аліцин (сірку). Також вона багата на цінні мінеральні солі, вітамін С, каротин та білки. Не дивно, що ця непоказна рослина дуже корисна для організму.

Налагоджує процеси травлення. Дикий часник містить такі сполуки сірки, як діалілдисульфіди, які позитивно впливають на мікробіоту кишечника. Також містить речовини, які зменшують симптоми гастриту та виразки, захищають слизову оболонку шлунку.

Знижує ризики серцево-судинних захворювань. Черемша нормалізує артеріальний тиск і рівень холестерину, очищає кровоносні судини і робить їх більш еластичними. Тим самим вона запобігає атеросклерозу і ряду захворювань серця.

Очищає організм від токсинів. Сполуки сірки сприяють детоксикаційним властивостям печінки.

Бореться з респіраторними захворюваннями. Полегшує виведення надлишків слизу з легенів, покращує дихання і зменшує кашель.

Зміцнює імунну систему. Черемша має імуномодулюючий ефект – підтримує імунну систему, допомагаючи організму захищатися від інфекцій і хвороб.

Підтримує психічне здоров’я. Кишечник відіграє життєво важливу роль у психічному здоров’ї. Збалансований і різноманітний мікробіом впливає на настрій, стійкість до стресу і навіть на симптоми депресії, виробляючи такі нейромедіатори, як серотонін.

Запобігає раковим утворенням. Черемша має антиоксидантні властивості. Дослідження показали, що вона може пригнічувати ріст злоякісних клітин.

Побічні ефекти черемші

Як і будь-який продукт, черемша корисна не для всіх і не завжди. 

З обережністю її слід вживати людям, схильним до алергії. А також особам з цукровим діабетом – аліцин може впливати на метаболізм глюкози.

Надлишок черемші здатен провокувати шлунково-кишкові розлади (зокрема, біль у шлунку або діарею).

Як вживати черемшу

Найсмачніші молоді листочки черемші. Найкраще їх вживати в сирому вигляді – додавати до салатів. Але не менше вони смакують в супах, рагу та соусах. Більше того – вони практично не втрачають корисних властивостей під час термічної обробки.

Любителі гострих відчуттів  можуть додавати черемшу до чаю. Для цього слід замочити її листя в гарячій воді на 10 хвилин, а потім додати до заварки і залити окропом.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист