Після ситного застілля не завжди є місце ще й для шматочка торта. Але якщо це легкий, повітряний та супер апетитний шматочок, то ви навряд чи від нього відмовитеся.
По цьому рецепту бісквіт виходить повітряним і не осідає завдяки маленькому нюансу. Ми пропонуємо використати роз'ємну форму для випічки, але не змащуємо її маслом і не посипаємо борошном. У процесі приготування бісквіт чіпляється до бокових стінок і тому тримає форму. По готовності ми просто відокремлюємо бісквіт від стінок гострим ножем, або вирізаємо його з форми по краю. У такому вигляді його можна подати і як самостійний десерт, посипавши пудрою та прикрасивши ягодами чи фруктами.
Інгредієнти для бісквіту:
4 яйця
150 г цукрової пудри
100 г борошна
1 г ваніліну
Відокремити білки від жовтків, цукрову пудру двічі просіяти, щоб не було грудочок.
Збити міксером жовтки із половиною цукрової пудри до густої білої піни. Окремо збити білки з половиною цукрової пудри до твердих піків. Акуратно перемішати лопаткою збиті білки та жовтки, додати борошно і так само акуратно перемішати, щоб маса стала однорідною (не перемішуйте занадто довго, інакше тісто осяде).
Дно роз'ємної форми вистелити пергаментом, викласти тісто і розрівняти лопаткою. Випікати 45 хвилин при температурі 180 градусів (орієнтуйтеся на свою духовку, перші 40 хвилин духовку не відкривати, інакше бісквіт осяде).
Дати бісквіту повністю охолонути, після чого акуратно вирізати його з форми точно по краю. Перевернути і дати «відпочити» 4-12 годин.
Інгредієнти для крему:
500 мл молока
75 г цукру
20 г кокосової стружки
1 г ваніліну
50 г кукурудзяного крохмалю
120 г маскарпоне
Додати до молока цукор, ванілін та кокосову стружку, нагріти на середньому вогні, щоб розчинився цукор, але не кип'ятити. Відлити в миску 100 мл і вінчиком розвести в ньому крохмаль, щоб не було грудочок.
Ввести суміш, що вийшла, в молоко. Постійно помішуючи, на середньому вогні заварити крем (продовжуйте помішувати крем після того, як зняли його з вогню, ще 2-3 хвилини – процес приготування буде продовжуватися).
Дати крему охолонути. Коли стане теплим, ввести в нього маскарпоне. Добре перемішати, щоб він розтанув і вийшла однорідна маса. Накрити харчовою плівкою і приберіть в холодильник.
Переходимо до складання торту. Розрізати бісквіт на три коржі.
Відкасти третину крему – це буде для покриття верху та боків.
Решту крему розділити на дві частини й перемазати два коржі. Зверху покласти третій корж, нанести на нього і на боки крем, який відкладали.
Обсипати торт кокосовою стружкою і прибрати у холодильник щонайменше на 4 години.